marţi, 1 apr 2025 - Anul XXX, nr. 76 (8911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,977 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5998 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Primarul din Botoșana, Andrei Sticleț, vrea o promovare turistică mai puternică a acestei comune prin valorificarea istoriei și tradițiilor

Marţi, 1 Aprilie 2025 (16:38:53)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În comuna Botoșana au fost finalizate, recent, lucrările de restaurare și consolidare a bisericii vechi de lemn „Sf. Dumitru”, lăcaș de cult inclus pe lista monumentelor istorice din județul Suceava.

Proiectul, implementat cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a avut ca obiectiv protejarea acestui lăcaș de cult și promovarea potențialului turistic al zonei, inclusiv ca parte din ruta bisericilor de lemn din România.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 2,925 milioane de lei, iar lucrările au fost finalizate mult mai devreme decât termenul stabilit pentru luna iunie 2026. Demarate în martie 2023, acestea au inclus intervenții esențiale pentru consolidarea structurii bisericii, restaurarea elementelor arhitecturale originale și îmbunătățirea iluminatului exterior și a spațiilor verzi din jurul lăcașului de cult.

Printre lucrările realizate se numără consolidarea fundațiilor, schimbarea tălpilor de stejar ale clădirii, înlocuirea podelei și acoperișului, precum și recondiționarea grinzilor care au fost tratate cu ulei de in pentru a păstra autenticitatea. În interior, pictura a fost curățată, iar catapeteasma a fost demontată, restaurată și remontată.

Primarul din Botoșana, Andrei Sticleț, a ținut să sublinieze că biserica de lemn din Botoșana este primul astfel de obiectiv din România restaurat la nivel național. „Suntem mândri că suntem primul proiect finalizat prin PNRR în România, destinat recondiționării lăcașurilor de cult. Acest proiect este un exemplu de succes pentru promovarea patrimoniului nostru cultural”, a precizat Andrei Sticleț, acesta fiind la primul mandat de primar al comunei Botoșana. Mai mult, el a adăugat că primăria își propune o valorificare mai puternică a potențialului turistic al zonei, având în vedere istoria și tradițiile unice ale comunei Botoșana. „Suntem pe aceste meleaguri de peste 5.000 de ani. Avem dovezi arheologice din paleoliticul târziu și considerăm că istoria noastră poate deveni o adevărată atracție turistică. Vrem să împărtășim legendele și tradițiile locale cu vizitatorii și să dezvoltăm infrastructura turistică, pentru a oferi condiții adecvate de cazare și servicii”, a spus Andrei Sticleț. El a adăugat că deși în momentul de față comuna Botoșana dispune de puține locuri de cazare, autoritățile sunt hotărâte să îmbunătățească acest sector, atrăgând turiști din întreaga lume și valorificând ospitalitatea și produsele tradiționale ale regiunii.

Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Dumitrie Izvorâtorul de Mir” a fost construită între anii 1802 – 1810 de către meşterul Grigore Ulian din Câmpulung Moldovenesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul din Botoșana, Andrei Sticleț, vrea o promovare turistică mai puternică a acestei comune prin valorificarea istoriei și tradițiilor.
 Vizualizări articol: 2249 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primarul din Botoșana, Andrei Sticleț, vrea o promovare turistică mai puternică a acestei comune prin valorificarea istoriei și tradițiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei