sâmbătă, 29 mar 2025 - Anul XXX, nr. 74 (8909)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6005 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Peste 20 de fapte de furt de energie electrică, constatate de polițiști numai în luna martie

Duminică, 30 Martie 2025 (11:29:09)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrătorii de la compania de electricitate s-au pus serios pe treabă cu privire la constatarea de distrugeri sau modificări ale aparatelor de măsurare a consumului, pentru ca energia electrică să nu fie înregistrată, la consumatori casnici din județul Suceava. Constatările de furt de energie electrică sunt transmise imediat polițiștilor, care întocmesc dosare penale de furt de energie electrică și/sau executare sau folosire de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea, dosare care ajung în instanță și se lasă cu condamnări. Sucevenii care au făcute intervenții neautorizate, mai vechi sau mai noi, au așadar șanse mari de a avea probleme pe linie penală. Este adevărat, sunt și cazuri în care intervențiile pentru furt de energie electrică sunt făcute de mulți ani, poate chiar de vechi proprietari, însă asta nu absolvă în totalitate de vină actualul proprietar, el răspunzând pentru prejudiciul calculat.

• Peste 20 de fapte de furt de energie electrică într-o lună. Șase dosare penale într-o zi, pe zona Câmpulung Moldovenesc

Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a avertizat într-un comunicat de presă că, numai de la începutul lunii martie a acestui an, au fost constatate peste 20 de astfel de fapte, în urma sesizărilor venite de la compania de electricitate. Doar joi, 27 martie, au fost identificate șase situații acest gen, în zona Câmpulung Moldovenesc, în care proprietarii unor imobile au provocat distrugeri sau modificări ale aparatelor de măsurare a consumului, pentru ca energia electrică să nu fie înregistrată.

S-au descoperit furturi de energie electrică la Vatra Moldoviței, Câmpulung Moldovenesc, satul Deia, comuna Frumosu și Sadova.

• Trei intervenții pentru furt de curent, la Câmpulung Moldovenesc, sesizate Poliției în aceeași zi

La Câmpulung Moldovenesc, sesizarea a venit cu privire la cel puțin trei imobile unde se înregistrează furt de energie electrică.

S-au constatat modificări inclusiv la contoarele unor apartamente de bloc.

Datele de mai jos sunt ceva mai tehnice, însă relevante pentru se înțelege mecanismul de furt, pentru cine are ceva cunoștințe în domeniu.

Din verificările efectuate a rezultat că la o adresă din localitate a fost identificat un contor trifazat montat într-o cutie metalică tip BMP-T ale cărei sigilii erau rupte. Sigiliul aplicat pe capacul cu borne al contorului era, de asemenea, rupt. Lucrătorii societății de distribuție a energiei electrice au stabilit că, prin ruperea sigiliilor, a fost facilitat accesul la blocul de borne, fapt ce a permis scoaterea celor trei faze (fire) și montarea lor la un loc cu conductoarele de fază (firele) intrare, în bornele de intrare, iar astfel nu a fost înregistrat consumul real de energie electrică. Prin modificarea efectuată energia electrică nu este înregistrată.

La o altă adresă din Câmpulung Moldovenesc, în firida de palier s-a identificat contorul aferent unui apartament, având la borna 1 a contorului, pe lângă conductorul de alimentare contor, un conductor de 6 mm grosime din cupru de culoare alb care alimenta tabloul de utilizare din interiorul apartamentului, astfel energia electrică consumată nu era înregistrată pe contor și practic se consuma fraudulos.

La o altă adresă din Câmpulung Moldovenesc, în interiorul casei, la parter, în capătul unui hol, pe interiorul peretelui corespondent celui unde este montat contorul de energie electrică, lucrătorii societății de distribuție a energiei electrice au indicat faptul că branșamentul trifazat de joasă tensiune al rețelei este conectat la tabloul electric prin care este alimentată instalația de utilizare a casei, înainte de contor. Astfel, prin firele din branșamentul trifazat care intră în siguranțele de culoare albastră din panoul de utilizare interior, se consuma energie electrică fără a fi înregistrată și facturată. Din siguranțele panoului de utilizare erau duse fire de branșament trifazat și până în cutia din plastic în care este un contorul monofazat cu serie, pentru a crea impresia de legalitate.

Polițiștii au întocmit aproape concomitent trei dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „furt”, și „executare sau folosire de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare”.

De regulă, autorii acestor fapte primesc o condamnare cu suspendare și au de achitat un prejudiciu. Dacă însă respectivii nu sunt la prima faptă, ori au o altă condamnare cu suspendare, au fost și cazuri în care furtul de energie electrică, acasă, a dus oameni la pușcărie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 20 de fapte de furt de energie electrică, constatate de polițiști numai în luna martie.
 Vizualizări articol: 1153 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 20 de fapte de furt de energie electrică, constatate de polițiști numai în luna martie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei