vineri, 28 mar 2025 - Anul XXX, nr. 73 (8908)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6187 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Mineralia”, expoziție cu vânzare la Muzeul de Științele Naturii. Vedeta expoziției este jaspul

Vineri, 28 Martie 2025 (11:26:34)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Științele Naturii Suceava puteți vizita, în perioada 4 – 6 aprilie 2025, expoziția cu vânzare „Mineralia”, care este dedicată jaspului, o piatră comună devenită piatră de podoabă.

Expoziția prezintă cristale, minerale, fosile, podoabe din pietre naturale, obiecte ornamentale și poate fi vizitată, gratuit, între orele 10:00 – 18:00, cu ultima intrare la ora 17:30.

Povestea minunatelor cristale este spusă vizitatorilor chiar de către pasionatul geolog Andrei Gorduza, colaborator al Muzeului Național al Bucovinei de ani buni, cel căruia sucevenii îi datorează în fiecare an edițiile de primăvară și toamnă ale fabuloasei expoziții cu vânzare.

Jaspul, în termeni de specialitate, este o silice (SiO2) cu structură microcristalină cu numeroase elemente chimice incluse. Are duritate medie, este opac (netransparent), cu un luciu sticlos și o spărtură neregulată. Această descriere nu dezvăluie însă frumusețea acestei pietre naturale.

Jaspul a fost utilizat de oameni încă din preistorie ca piatră pentru confecționarea de unelte tăietoare. Mai apoi, a început să fie folosit și pentru obiecte ornamentale, sculpturi de mici dimensiuni, amulete sau chiar pentru sigilii, datorită rezistenței sale. Se presupune că denumirea de „jasp” ar fi de origine egipteană sau persană (yashp).

Am aflat de la organizatori că pe măsura descoperirii a numeroase zăcăminte peste tot în lume, varietățile de jasp au intrat în lumea pietrelor de podoabă, cu denumiri pe cât de creative pe atât de reprezentative pentru culorile sau structurile sale.

Deși este o piatră relativ comună, datorită frumuseții și diversității sale, jaspul și-a găsit un loc important și binemeritat în lumea bijuteriilor, fiind folosit astăzi la scară largă în fabricarea de podoabe și obiecte decorative.

Jaspul are mai multe culori și mai multe structuri: jasp roșu și jasp galben, cele mai des întâlnite și cele mai cunoscute, cu nuanțe intense; jasp verde, culoare închisă, profundă; jasp brun, de la maroniu deschis până spre negru; jasp heliotrop – „piatra sângelui”, picături roșii în matrice verde, din India; jasp pictural și jasp peisaj – „picturi” realizate de natură, din Indonezia; jasp dalmațian – urme negre în matrice omogenă albă, din Mexic; jasp “oceanic” – cu abundență de forme circulare în straturi concentrice, din Madagascar; jasp mookait – intercalații cărămizii și oranj, din Australia; jasp „piele de leopard”; jasp Tiffany – cu dungi violet; jasp Picasso – cu forme geometrice; jasp Bumble Bee – galben cu negru; jaspul verde - cunoscut și sub numele de jasp Kambaba, după regiunea omonimă din Africa.

Toate aceste varietăți sunt folosite mult în crearea de bijuterii: brățări, cercei, coliere. Intrarea la expoziție este liberă, așa că nu ratați ocazia de a o vizita și de a vă cumpăra o amintire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Mineralia”, expoziție cu vânzare la Muzeul de Științele Naturii. Vedeta expoziției este jaspul.
 Vizualizări articol: 429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Mineralia”, expoziție cu vânzare la Muzeul de Științele Naturii. Vedeta expoziției este jaspul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei