miercuri, 19 mar 2025 - Anul XXX, nr. 65 (8900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9774 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5516 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Alimentele tradiționale, între moștenire și inovare”, concurs organizat pentru liceeni de Facultatea de Inginerie Alimentară

Miercuri, 19 Martie 2025 (13:21:22)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Facultatea de Inginerie Alimentară (FIA) din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat la finele săptămânii trecute, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava, concursul „Alimentele tradiționale, între moștenire și inovare”. Participanții la evenimentul culinar au fost elevi de la nouă licee din județele Suceava, Neamț și Botoșani, organizați în 26 de echipe, care au pregătit 32 de preparate de bază și deserturi. Scopul organizării concursului  a constat în implicarea liceenilor în activități educative și creative, axate pe alimentația sănătoasă și nutriție, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra competențele, de a dezvolta încrederea în propriile abilități, de a interacționa și socializa cu elevi din alte instituții de învățământ, precum și de a explora perspectivele unei potențiale cariere în industria alimentară.

Premiile au fost acordate pe categorii, iar la categoria preparat de bază câștigătorii locului I au fost elevii Maria Mehedeniuc și Matei Anghi – coordonați de prof. Cristina Moloci și prof. Nicoleta Schipor de la Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți, cu produsul Sarmale de post cu crupe. Pe locul al II-lea s-a clasat elevul  Andrei Ionuț Sîsîiac, coordonat de prof. Oana Maria Fecioara de la Liceul ,,Dimitrie Cantemir” Darabani, cu produsul Pârjoale moldovenești în crustă de cataif, piure de cartofi cu morcov și sos de hribi, iar pe locul al III-lea s-au situat elevii Elena Cristina Daniciuc, Daria Elena Vasiliu și Cristian Marius Agapie, coordonați de prof. Cristina Toboșaru de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț, cu produsul Muşchiuleţ de porc cu sos pesto cu leurdă.

În cadrul categoriei Desert, câștigătoarea locului I a fost eleva Marcela Manciuc, coordonată de prof. Adriana Țîcșa de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, cu produsul Colivă Dubai. Pe locul al II-lea s-au situat elevele Andreea Furtună și Denisa Bianca Nearcu, coordonate de Oana Florina Tomniuc de la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, cu produsul Dumbrăvița cake, iar pe locul al III-lea s-au situat elevele Oana Butucel și Anda-Maria Rodinciuc, coordonate de prof. Lăcrămioara Cristina Lupan de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, cu produsul Papanași la cuptor cu mouse de iaurt și sos de fructe de pădure. Din juriu au făcut parte specialiști din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava, oameni de afaceri din domeniul industriei alimentare și personal didactic al facultății organizatoare.

Concursul organizat de FIA și-a propus dezvoltarea competențelor elevilor în pregătirea unor produse sănătoase, valorificarea și transmiterea cunoștințelor despre cultură, tradiții și gastronomie de către elevi și profesori, precum și integrarea bunelor practici educaționale în obținerea unor alimente tradiționale și moderne. Conducerea facultății a vizat și evidențierea diversității stilurilor alimentare, adoptarea unor obiceiuri sănătoase de către adolescenți, alinierea la standardele europene în ceea ce privește igiena, sustenabilitatea, respectarea principiului sezonalității, protecția mediului, precum și explorarea dimensiunilor artistice și științifice ale domeniului alimentar/gastronomic. Între obiectivele țintă ale acestui concurs amintim: investigarea și valorificarea obiceiurilor gastronomice din diverse regiuni geografice ale țării, prin prezentarea unor preparate tradiționale într-o expoziție tematică, fiind urmărită și promovarea și diseminarea rezultatelor concursului în rândul școlilor participante, respectiv în rândul comunității locale.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Alimentele tradiționale, între moștenire și inovare”, concurs organizat pentru liceeni de Facultatea de Inginerie Alimentară.
 Vizualizări articol: 303 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Alimentele tradiționale, între moștenire și inovare”, concurs organizat pentru liceeni de Facultatea de Inginerie Alimentară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei