Facultatea de Inginerie Alimentară (FIA) din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat la finele săptămânii trecute, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava, concursul „Alimentele tradiționale, între moștenire și inovare”. Participanții la evenimentul culinar au fost elevi de la nouă licee din județele Suceava, Neamț și Botoșani, organizați în 26 de echipe, care au pregătit 32 de preparate de bază și deserturi. Scopul organizării concursului a constat în implicarea liceenilor în activități educative și creative, axate pe alimentația sănătoasă și nutriție, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra competențele, de a dezvolta încrederea în propriile abilități, de a interacționa și socializa cu elevi din alte instituții de învățământ, precum și de a explora perspectivele unei potențiale cariere în industria alimentară.
Premiile au fost acordate pe categorii, iar la categoria preparat de bază câștigătorii locului I au fost elevii Maria Mehedeniuc și Matei Anghi – coordonați de prof. Cristina Moloci și prof. Nicoleta Schipor de la Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți, cu produsul Sarmale de post cu crupe. Pe locul al II-lea s-a clasat elevul Andrei Ionuț Sîsîiac, coordonat de prof. Oana Maria Fecioara de la Liceul ,,Dimitrie Cantemir” Darabani, cu produsul Pârjoale moldovenești în crustă de cataif, piure de cartofi cu morcov și sos de hribi, iar pe locul al III-lea s-au situat elevii Elena Cristina Daniciuc, Daria Elena Vasiliu și Cristian Marius Agapie, coordonați de prof. Cristina Toboșaru de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț, cu produsul Muşchiuleţ de porc cu sos pesto cu leurdă.
În cadrul categoriei Desert, câștigătoarea locului I a fost eleva Marcela Manciuc, coordonată de prof. Adriana Țîcșa de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, cu produsul Colivă Dubai. Pe locul al II-lea s-au situat elevele Andreea Furtună și Denisa Bianca Nearcu, coordonate de Oana Florina Tomniuc de la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, cu produsul Dumbrăvița cake, iar pe locul al III-lea s-au situat elevele Oana Butucel și Anda-Maria Rodinciuc, coordonate de prof. Lăcrămioara Cristina Lupan de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, cu produsul Papanași la cuptor cu mouse de iaurt și sos de fructe de pădure. Din juriu au făcut parte specialiști din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava, oameni de afaceri din domeniul industriei alimentare și personal didactic al facultății organizatoare.
Concursul organizat de FIA și-a propus dezvoltarea competențelor elevilor în pregătirea unor produse sănătoase, valorificarea și transmiterea cunoștințelor despre cultură, tradiții și gastronomie de către elevi și profesori, precum și integrarea bunelor practici educaționale în obținerea unor alimente tradiționale și moderne. Conducerea facultății a vizat și evidențierea diversității stilurilor alimentare, adoptarea unor obiceiuri sănătoase de către adolescenți, alinierea la standardele europene în ceea ce privește igiena, sustenabilitatea, respectarea principiului sezonalității, protecția mediului, precum și explorarea dimensiunilor artistice și științifice ale domeniului alimentar/gastronomic. Între obiectivele țintă ale acestui concurs amintim: investigarea și valorificarea obiceiurilor gastronomice din diverse regiuni geografice ale țării, prin prezentarea unor preparate tradiționale într-o expoziție tematică, fiind urmărită și promovarea și diseminarea rezultatelor concursului în rândul școlilor participante, respectiv în rândul comunității locale.