O delegație formată din elevi și profesori ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Suceava s-a aflat într-un schimb de experiență la Cernăuți. Evenimentul a fost marcat de semnarea prelungirii, pentru încă doi ani, a protocolului de colaborare dintre Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, reprezentat de director prof. dr. Silvia-Corina Nuțu, Colegiul Pedagogic din cadrul Universității Naționale „Iurii Fedkovici” Cernăuți, reprezentat de director prof. dr. Natalia Palii, și Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), reprezentată de președinte Ilie Sauciuc. Parteneriatul prevede desfășurarea anuală a zece activități cultural-educative și științifice, din care amintim: schimbul de experiență reciproc desfășurat la Suceava și Cernăuți, participarea la Festivalul-concurs Internațional ”Privighetoarea Bucovinei”, Conferința Internațională ”Viitorul pedagog – primii pași spre activitatea profesională” (organizate la Cernăuți), Festivitatea de comemorare a poetului ucrainean Taras Șevcenko, Festivalul de colinde ucrainene (organizate de UUR), școli de vară desfășurate reciproc. Proiectul internațional „Elevi acum-profesori în devenire” este coordonat de prof. dr. Dmytro Bachinski și prof. dr. Martineac Mihaela-Delia.
„Pe parcursul celor trei zile, 19 – 21 februarie 2025, elevii și profesorii suceveni au participat la activități metodice variate, menite să îmbogățească atât experiența didactică, cât și orizontul lor cultural. În cadrul mesei rotunde, participanții au împărtășit din experiența lor didactică și au discutat despre modalitățile de implementare a tehnologiilor moderne, inovatoare în procesul educațional. Această întâlnire a reprezentat o oportunitate de consolidare a relațiilor educaționale dintre instituțiile partenere”, a explicat prof. dr. Mihaela-Delia Martineac.
· „Muzică de suflet în dar”
Elevii de la secția de muzică au prezentat un scurt, dar emoționant program artistic intitulat „Muzică de suflet în dar”, captivând publicul prin talentul lor și printr-o interpretare plină de sensibilitate. Repertoriul a inclus piese atent alese, care au evidențiat atât măiestria tehnică, cât și expresivitatea artistică a tinerilor interpreți. Fiecare moment muzical, spun organizatorii, a reflectat orele de muncă demonstrând un înalt profesionalism și o profundă pasiune pentru muzică. Publicul a apreciat frumusețea interpretărilor și seriozitatea cu care elevii s-au raportat la actul artistic, transformând fiecare notă într-o veritabilă punte de comunicare emoțională.
Un moment deosebit de apreciat a fost vizita la prestigioasa Universitate Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți, care a impresionat prin grandoarea, frumusețea și istoria sa. De asemenea, delegația a avut prilejul să urmărească piesa de teatru „Peripețiile bravului soldat Švejk” de Jaroslav Hašek, pusă în scenă la Teatrul de Păpuși Academic Cernăuți. În ultima zi a vizitei, alături de elevii și profesorii colegiului gazdă, participanții au explorat orașul Cernăuți și Cetatea Hotin, monument istoric de o importanță deosebită.
„Delegația suceveană a apreciat organizarea riguroasă a întregului program de activități din cadrul acestui schimb de experiență și a arătat recunoștință colectivului de profesori de la Colegiul Pedagogic din cadrul Universității Naționale <Iurii Fedkovici> Cernăuți, pentru ospitalitate și pentru ocazia deosebită de a dobândi o experiență valoroasă”, a completat prof. dr. Mihaela-Delia Martineac.