Viața culturală a municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost animată joi, 20 februarie 2025, de lansarea volumului „Comoara”, semnat de profesorii Filon Lucău și Alina Elena Andruhovici, în cadrul generos al sălii de festivități a Bibliotecii Municipale, devenită neîncăpătoare la orele prânzului.
În deschiderea evenimentului, directorul Bibliotecii Municipale, Nicoleta Bogoș, a vorbit despre efortul și implicarea în realizarea volumului, transmițând în același timp un mesaj generațiilor care vor veni: ”Dorim ca efortul nostru să cinstească puterea creatoare a celor care ne-au dăruit astfel de gânduri și, în același timp, să comunice mesajul generațiilor prezente și viitoare de a păstra, cultiva și transmite frumoasele tradiții moștenite, care reprezintă o parte a ființei noastre.”
· Prezentarea volumului „Comoara” în tălmăcirea unor personalități ale vieții culturale ale zonei
Volumul „Comoara”, semnat de profesorul și cercetătorul Filon Lucău, împreună cu profesor Alina Elena Amdruhovici, adună în el crezul pe care cei doi l-au purtat cu dragoste și respect față de comunitățile în care, mai bine de 15 ani, le-au purtat pașii împreună dragostea de cultură. Prezentarea capitolelor de cercetare autentică, cuprinzând domenii diverse ale vieții materiale și spirituale din zona Fundu Moldovei, a fost adusă în fața audienței de către profesor dr. Nicolae Marcel Flocea, care a subliniat faptul că lucrarea reprezintă o restituire a unor timpuri și obiceiuri care apun cu fiecare an care trece. ”Volumul reprezintă o restituire a muncii de o viață a profesorului Filon Lucău, restituirea fiind posibilă astăzi într-o măsură covârșitoare datorită corecturii, asamblării și pregătirii pentru editură desăvârșite de către Alina Elena Andruhovici, dăruindu-ne o memorie culturală a unui spațiu etnofolcloric care trezește astăzi o undă de nostalgie.”, a spus profesor dr. Nicolae Marcel Flocea.
Scriitorul Vasile Aioanei s-a referit în continuare la multitudinea domeniilor artistice abordate de regretatul Filon Lucău, subliniind:„ Profesorul, filologul, etnologul, cercetătorul și pictorul Filon Lucău continuă să fie prezent între noi nu numai prin intermediul tablourilor cu temă religioasă și etnografică pe care ni le-a lăsat, ci și prin intermediul cercetărilor etnografice pe care le-a făcut, iar acest volum îi pune în valoare munca depusă și îi consolidează rolul și locul pe care îl va avea întotdeauna în conștiința colectivă.”
· Filon Lucău și Alina Andruhovici au trudit împreună pe tărâmul artei
Realizarea volumului „Comoara” nu ar fi fost posibilă fără conlucrarea într-o muncă asiduă a celor doi mari iubitori de artă, iar omul de cultură Artemisia Ignătescu a vorbit în continuare tocmai despre această frumoasă poveste care i-a unit pe tărâmul creației pe protagoniștii operei prezentate: „Rar mi-a fost dat, în multișorii ani pe care îi port în spate, să întâlnesc atâta unitate spirituală într-un cuplu. Filon Lucău a trudit o viață întreagă pentru a scoate la lumină frumusețea și importanța tradițiilor, el adunându-ne astăzi aici prin Alina Andruhovici. Nu e ușor să te desparți pentru totdeauna de omul drag, iar ei s-au contopit spiritual, gândeau la fel, se completau, se sfătuiau, atât în cele scrise, cât și în pictură. După dispariția lui, Alina a reușit să învingă durerea pentru că a avut un scop: să continue ceea ce Filon nu a putut duce la bun sfârșit. Nu e deloc ușor să pui în valoare activitatea altuia și să te transpui în dorința și gândirea creatoare a celui care, din păcate, nu a mai reușit să o facă.”
Volumul „Comoara” conține istorie și tradiții din zona Fundu Moldovei, prețioase informații redate publicului cititor în urma cercetărilor efectuate în teren și în arhive din întreaga țară de către regretatul pictor și profesor Filon Lucău. Un volum consistent în paginile căruia veți regăsi informații prețioase despre viața și obiceiurile oamenilor de pe aceste meleaguri ale Văii Moldovei, de la îndeletnicirea tradițională a păstoritului la obiceiurile locale, de la cele rituale la preocupări muzeistice, de la modalități tradiționale de folosire a lemnului la reprezentarea lor în colecțiile muzeale ale zonei, spiritualitatea românească în cadrul societăților culturale, precum și un valoros glosar dialectal, care arată preocuparea în privința păstrării graiului bucovinean al zonei Fundu Moldovei.
Evenimentul a fost înnobilat în culoarea muzicală a flautului mânuit de profesorul Puiu Crețu, ca mai apoi în onoarea celui dispărut să vorbească tânărul Călin Ropcean, conservator al Bibliotecii Municipale Câmpulung Moldovenesc, care a interpretat două piese la pian.
Frumoase flori pentru Alina Andruhovici au inundat spațiul bibliotecii, iar cei care au luat cuvântul au felicitat-o pentru munca la îngrijirea valoroasei cărți și au amintit despre truda la realizarea volumelor autoarei și a celor două albume de pictură, depusă de fiul ei, Laurian Zvarici. Un volum atractiv și captivant pentru iubitorii istoriei și prezenței românești pe aceste străvechi plaiuri bucovinene, care poate fi procurat solicitând informații la Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc.