sâmbătă, 22 feb 2025 - Anul XXX, nr. 44 (8879)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7543 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Asociația Bucovina Curată salută decizia lui Șoldan de a nu deschide groapa de gunoi de pe Mestecăniș

Duminică, 23 Februarie 2025 (11:48:04)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociația Bucovina Curată a salutat salută decizia președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, de a nu deschide groapa de gunoi construită în pasul Mestecăniș. Președintele asociației, Daniel Popescu, a precizat că această hotărâre pe care Gheorghe Șoldan și-a asumat-o vine ca urmare a unei lupte îndelungate purtate de comunitatea locală, ONG-uri și o parte semnificativă a societății civile, care au refuzat să permită amplasarea și deschiderea unei gropi de gunoi ce ar fi afectat profund mediul, sănătatea oamenilor și frumusețea naturală a Bucovinei.

„Cu această decizie sperăm să se oprească și valul de ură revărsată prin acțiuni administrative și instanță de către foști și actuali consilieri și reprezentanți ai administrației județene împotriva comunității locale, împotriva noastră, a cetățenilor. Timp de 15 ani, un simplu om, inginerul Aristide Maxim-Samuilă, a avut curajul să atragă atenția opiniei publice și instanțelor de judecată asupra faptului că amplasarea gropii de gunoi în Pasul Mestecăniș este o crimă împotriva naturii și a sănătății oamenilor, în special a locuitorilor din satul Valea Putnei”, a declarat Daniel Popescu. 

El consideră că această decizie marchează un pas important în lupta pentru protejarea mediului în regiune, având în vedere că punerea în funcțiune a gropii, ar fi dus la amplasarea deșeurilor din întreaga zonă montană într-un loc strategic sensibil, ceea ce ar fi reprezentat nu doar un pericol pentru ecosistem și sănătatea umană, ci și o greșeală majoră de planificare administrativă. „Îi mulțumesc președintelui consiliului județean Suceava că a ascultat vocea comunității. Ne întrebăm câți ani din viață ne-ar fi scutit o simplă decizie politică din partea fostului președinte al administrației județene? Cât stres, câte nopți nedormite și drumuri bătătorite ar fi fost evitate dacă ar fi ascultat vocea comunității locale? Nu cred că pentru toate aceste sacrificii există o compensație. Poate, cine știe, peste ani buni, cineva va ecraniza imbecilitatea unor politicieni și grupări de interese care s-au încăpățânat să distrugă o comunitate locală cu orice preț”, a spus și vicepreședintele Asociației Bucovina Curată, Aristide Maxim-Samuilă.

Conducerea asociației a mai transmis că fostul președinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a cheltuit între anii 2018 și 2023 aproximativ 150.000 de euro din banii publici pentru a angaja o firmă de avocatură condusă de fostul ministru al justiției, Valeriu Stoica, pentru a apăra în instanță „ilegalitățile din proiectul de deschidere a gropii de gunoi”, iar pe rolul Tribunalului Suceava, există și în momentul de față mai multe acțiuni „de hărțuire și intimidare a cetățenilor din Valea Putnei, comunitatea ce și-a manifestat cu tărie opoziția față de proiect”.

Aristide Maxim Samuila a mai precizat că „de peste 15 ani suntem nevoiți să luptăm împotriva unor structuri puternice și corupte, care au încercat să își impună voința asupra unei comunități ce merita să fie ascultată. Decizia de azi reprezintă o victorie pentru toți cei care au crezut în puterea unității și a transparenței. Amintim că fostul președinte al consiliului județean Suceava Gheorghe Flutur a reclamat cheltuieli de judecată în valoare de aproape 200 mii lei de la o mână de săteni din Valea Putnei, cei care au blocat de-a lungul anilor în instanță deschiderea gropii de gunoi”.

 

Conducerea Asociației Bucovina Curată mulțumește celor care prin acțiunile lor din ultimii 10-15 ani au sprijinit demersul de a bloca deschiderea depozitului de deșeuri

 

Un alt vicepreședinte al asociației, Marcel Sasu a mai adăugat că decizia lui Gheorghe Șoldan și sprijinul larg acordat de societatea civilă demonstrează că atunci când vocea cetățenilor este auzită, se pot opri proiectele dezastruoase și se poate asigura un viitor mai sigur și mai sănătos pentru mediul înconjurător. „Asociația Bucovina Curată își reafirmă angajamentul de a proteja patrimoniul natural și de a susține orice inițiativă ce contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunii", a spus Marcel Sasu, unul dintre co-fondatorii grupului de inițiativă împotriva construirii gropii de gunoi pe Mestecăniș.

În final, președintele asociației, Daniel Popescu, a ținut să mulțumească tuturor celor care, prin acțiunile lor concrete din ultimii 10-15 ani, au rămas alături de Aristide Maxim și comunitatea locală și au blocat deschiderea gropii până la anunțul acestei decizii a actualului președinte al CJ Suceava. El a mai precizat că nedeschiderea gropii de gunoi din pasul Mestecăniș nu este doar un moment de bucurie pentru locuitorii din Valea Putnei și suceveni, ci reprezintă și un semnal clar către autoritățile locale și centrale și anume că „este nevoie de implicarea directă a comunității și de un dialog sincer cu societatea civilă, pentru a construi o Românie modernă, bazată pe interesul național și pe respectul față de mediul înconjurător”.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociația Bucovina Curată salută decizia lui Șoldan de a nu deschide groapa de gunoi de pe Mestecăniș.
 Vizualizări articol: 285 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asociația Bucovina Curată salută decizia lui Șoldan de a nu deschide groapa de gunoi de pe Mestecăniș0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei