Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, spune că „numirea starețului pentru Mănăstirea Sihăstria Putnei a fost făcută statutar, dintre cei trei părinți propuși de către obște; după o analiză temeinică, a fost numit cel mai potrivit. Nu știu cât de îndreptățite sunt opiniile unor persoane care nu cunosc aspecte ce țin de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților”.
Acesta este răspunsul dat de Înaltpreasfințitul Părintele Calinic unui credincios, la Rubrica „Răspunsul Ierarhului”, după ce acesta s-a arătat indignat de faptul că în mediul online au apărut diverse păreri despre alegerea noului stareț, iar în presă au apărut și informații cum că Înaltpreasfințitul Părinte Calinic nu ar fi ținut cont de părerea obștii de călugări.
„Am văzut în presă de vreo două zile cum a fost ales noul stareț de la Mănăstirea Sihăstria Putnei! Frumos pentru unii, urât pentru alții! Se întâmplă să îl fi întâlnit de vreo câteva ori pe părintele Iosif (care a fost ales de dumneavoastră), la slujbe la mănăstire, însă nu am vorbit cu el. Nu știu exact care ar trebui să fie rolul în mănăstire al fiecărui călugăr, dar mie mi s-a părut că este un exemplu de cum erau odată călugării (simpli și dedicați rugăciunii). Azi, văzând că el a fost ales, m-am bucurat sincer! Merită sau nu, Dumnezeu știe!”
De asemenea, în scrisoarea trimisă de credincios către Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, bărbatul explică faptul că nu este preot, ci este un simplu credincios, explicând că „sincer, mă bucur, sunt mai câștigat, când văd ce mâncărime este în interiorul Bisericii și cum marii preoți și teologi se porcăiesc ca la ușa cortului. Rușinos! Nu puteți să îi spuneți patriarhului sau mitropolitului să le atragă atenția acestor mari teologi? Așa mâncărime este rușinoasă în fața credincioșilor”.
Bărbatul a completat că se aștepta ca Mănăstirea Sihăstria Putnei să fie un exemplu pentru credincioși, „dar a fost mai mult un loc unde să se bată călugării pentru putere! Urât! Totul ar fi trebuit să fie motiv de bucurie, că un fost stareț a ajuns episcop, iar un alt călugăr va ajunge stareț! Însă…, a fost altceva, marea bătălie pentru putere! Urât au fost învățați! Învățați-i să arate că se preocupă și de rugăciune, că de Facebook și internet vedem că sunt extrem de preocupați!”
· Instalarea noului stareț, duminică, 23 februarie 2025, la ora 12:00
Vă reamintim că Arhimandritul Iosif Onică a fost numit în urma alegerii arhimandritului Nectarie Clinci, fostul stareț al mănăstirii, ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.
În conformitate cu articolul 78 din Statutul BOR, statut pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române pentru alegerea unui nou stareț la mănăstirile cu o obște numeroasă, „Starețul și egumenul se numesc direct de Chiriarh dintre călugării cei mai vrednici, cu o frumoasă viețuire în mănăstire, cu intensă activitate duhovnicească, cu studii teologice sau, în mănăstirile cu obște mai mare, dintre primii trei candidați desemnați de sobor, în baza calităților enumerate mai înainte […]”.
Pr. Alexandru Flavian Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ne-a spus că „Chiriarhul are dreptul canonic de a desemna unul dintre cei trei propuși de obște, indiferent de ce punctaj sau număr de voturi are cel desemnat. Atât timp cât se situează în primele trei poziții, este eligibil pentru numirea directă”.
Instalarea arhimandritului Iosif Onică în această treaptă va avea loc duminică, 23 februarie 2025, la ora 12:00, după Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Sihăstria Putnei.