Una dintre cele mai gingașe animale sălbatice – căprioara, prezentă adesea în desene animate și în producții cinematografice apreciate de zeci de milioane de oameni, este o prezență spectaculoasă în numeroase locuri din Bucovina. Mulți dintre noi am văzut câte una-două, sau chiar 10 -12 cutreierând pe câmpuri ori pe la poalele pădurilor. Dar un cunoscut fotograf, Cătălin Urdoi, născut în cea mai sudică localitate a țării, la Zimnicea, dar mutat de mult în timp la Rădăuți, în Bucovina de care s-a îndrăgostit și o promovează neîncetat, a surprins în imagini, pe 19 februarie, un cârd uriaș, cu peste 100 de căprioare, majoritatea femele, însoțite și de masculi tineri, cu cornițe acoperite de un puf catifelat.
„Dacă aș fi trăit momentul de azi fără să am fotografiile care să-l dovedească, probabil nimeni nu m-ar fi crezut!
Nu una, nu două, nici zece, cred că erau peste o sută de căprioare care mi s-au arătat în fața obiectivului. Și asta după kilometri întregi de bătut câmpurile, urmărindu-le la -5 grade, cu un vânt tăios ce îți intra până în oase. Doamne, ce zi! Doamne, ce momente… așa cum doar Bucovina știe să ofere! Nu mă întrebați de locație, nici pentru toți banii din lume nu le-aș pune în pericol”, a spus Cătălin Urdoi, ale cărui fotografii au devenit virale, în doar 24 de ore înregistrând peste 8000 de aprecieri, aproape 800 de distribuiri și spre 600 de comentarii.
De altfel, Cătălin Urdoi s-a bucurat în mai multe rânduri de aprecieri la nivel internațional, fotografiile sale fiind publicate și de National Geographic, Reuters sau de Apple.
Căprioara este un mamifer din familia Cervidae cu o lungime în jur de un metru și o înălțime de până la 80 de centimetri. Are picioare lungi și subțiri, gâtul ușor alungit, iar culoarea blănii variază în funcție de anotimp.