Ministerul Dezvoltării a alocat peste 12 milioane de lei pentru consolidarea, reparaţia şi reabilitarea termică a unui bloc de locuinţe din cartierul Burdujeni, municipiul Suceava, unde pe 5 decembrie 2022 a avut loc o explozie în urma acumulării de gaz metan, iar locatarii au fost evacuaţi.
Explozia s-a produs într-un apartament de la etajul doi al blocului 139, de pe strada Rarău nr. 4, proprietarul acestuia decedând, iar aproape 30 de familii au fost evacuate din imobil, fiind afectate două scări de bloc.
Alocarea fondurilor necesare, pentru care s-au făcut numeroase demersuri de către conducerea Primăriei Suceava, imediat după ce familiilor evacuate li s-au găsit soluții pentru a avea un acoperiș deasupra capului, a fost semnată luni seara de către ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, prin contracte de finanţare care asigură fondurile necesare pentru 6 obiective care vor fi consolidate seismic.
Potrivit datelor transmise de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, se vor consolida două clădiri ale Spitalului General CF Paşcani din judeţul Iaşi, pentru care Ministerul Dezvoltării alocă 25,2 milioane lei, iar pentru consolidarea seismică şi reconversia unei clădiri de cultură din municipiul Tecuci, judeţul Galaţi, a fost semnat un contract de finanţare în valoare de 21,5 milioane lei.
Totodată, Ministerul Dezvoltării va acorda peste 9,5 milioane de lei pentru reabilitarea şi consolidarea unei grădiniţe din sectorul 5, Bucureşti, peste 2,5 milioane de lei pentru modernizarea şcolii din comuna Maliuc, judeţul Tulcea, iar şcoala din satul Vadu Stanchii, comuna Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa, va beneficia de o finanţare în valoare de peste 1,6 milioane de lei.
"Consolidarea seismică a clădirilor este o prioritate a Ministerului Dezvoltării, a Guvernului. Avem, în anul 2025, un buget record, de 1,5 miliarde de euro, pentru a semna astfel de contracte de finanţare, în urma cărora vom avea şcoli şi grădiniţe sigure, spitale sigure, blocuri de locuinţe şi clădiri publice consolidare seismic. Totodată, Ministerul Dezvoltării are un buget de 820 milioane de lei pentru plata lucrărilor executate pe consolidare seismică. Aceste lucrări pot fi realizate doar cu o implicare permanentă a autorităţilor locale", a declarat ministrul Cseke Attila.