Piesa „Fierarii”, scrisă de sârbul Milos Nikolic, în regia lui Horațiu Mălăele, se va juca marți, 1 aprilie 2025, de la ora 19:00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava.
Din distribuție fac parte mari actori ai scenei româneşti: Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Valentin Teodosiu. Prețul biletelor: 210 lei sau 185 de lei, în funcție de așezarea în sala de spectacol, și se pot achiziționa de la secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava.
Sub diverse titluri, piesa „Fierarii” de Milos Nikolic a funcționat în repertoriul mai multor teatre din țară, dar și de peste hotare.
Regizorul spectacolului, Horațiu Mălăele, se pare că este „îndrăgostit” de această piesă în care firește și interpretează rolul principal. Adaptarea lui Horațiu Mălăele folosește traducerea semnată de Veronica Lăzăreanu, abundentă în accente triviale.
Scenografa Maria Miu, cu harul său recunoscut, construiește pe scenă o fierărie în amănunt prin obiecte specifice meseriei, completate de cele din gospodăria unor oameni simpli. Decorul este încântător și gândit funcțional pentru diversificarea mișcării scenice.
Textul original al dramaturgului Milos Nikolic, născut în Kosovo în 1939, redă povestea unui fierar neamț, care după multă vreme descoperă că fiul e copilul unui român. Horațiu Mălăele adaptează subiectul și fierarul Grigorie este un român care descoperă că fiul este copilul ungurului Peter, acesta află că și fiul său are drept tată pe rusul Ivan, iar Ivan constată că și fiul său aparține lui Grigorie. „Această brambureală genetică este consecința războiului, pentru că toți bărbații, fierari de meserie, au fost și soldați pe front. Substratul piesei este generos tematic prin sugestii referitoare la consecințele războiului și falsa trâmbițare a naționalismului devenit <doctrină> pentru unele partide europene actuale”, explică organizatorii spectacolului. Regizorul Horațiu Mălăele dezvoltă cu umor povestea celor trei bărbați. Spectacolul durează o oră și zece minute.
În spectacol, Maia Morgenstern interpretează rolul Matildei, soția lui Grigorie.
Horațiu Mălăele construiește nuanțat personajul Grigorie, un om simplu care încearcă să deslușească ițele iscate de venirea lui Peter în familia sa. Actorul tratează dramatic situația și, evident, rezultatul e comic. Cu un timid accent maghiar în vorbire, George Mihăiță îl prezintă pe Peter cum trăiește intens emoția reîntâlnirii cu Matilda, dar și situația complicată a dezvăluirilor. Intervenția din final a lui Ivan este realizată admirabil de Valentin Teodosiu, prin ținută și susținerea relațiilor cu cei întâlniți. Cei patru actori redau merituos povestea fierarilor destoinici, „oameni simpli, cărora războiul le-a lăsat... urme, ca și multor alți oameni simpli, trăitori astăzi într-o altă lume, confuză în manifestări”.