vineri, 14 feb 2025 - Anul XXX, nr. 37 (8872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,755 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Biblioteci instagramabile”, invitație la lectură din partea profesorilor Colegiului „Mihai Eminescu” Suceava

Vineri, 14 Februarie 2025 (11:49:08)

Care este atitudinea tinerilor față de lectură? Citesc sau nu elevii noștri? Și mai ales, cum văd ei o invitație la lectură? Iată întrebările care au stimulat debutul proiectului ,,Biblioteci instagramabile”, propus de elevi, trebuie să mărturisesc, și la care sunt atât de pătimaș părtașă.

Multe cercetări privind lectura dovedesc că, de fapt, tinerii de azi citesc la fel de mult, poate chiar mai mult decât cei din generațiile anterioare, dar citesc altfel și altceva decât li se recomandă.

De aceea, este esențial ca profesorul să le cunoască interesele de lectură, mediile din care își iau recomandările, ce aplicații folosesc pentru a citi, tocmai spre a putea avea o conexiune reală cu ceea ce-i interesează când vine vorba de cărți.

Cred în continuare că lectura rămâne, încă, una dintre căile importante de armonizare a sinelui cu lumea din jur. Iar rolul profesorului este acela de a deschide această cale tinerilor, acestor generații atât de grăbite în a face totul abreviat. Depinde doar de profesor cum reușește să facă acest lucru. Dacă profesorul nu încearcă, dacă nu se adaptează, elevul îl va ignora. Câtă vreme tinerii ne lasă o fereastră deschisă, noi, profesorii avem șansa de negocia: cărțile noastre cu metodele lor!  Și iată, profesorul nu mai e singur în acest efort.

Generațiile acestea vor schimba radical lumea în care trăim. Obișnuiți de mici cu telefoanele smart și mega-dependenți de tehnologie, tinerii sunt în permanentă comunicare cu ceilalți, cu un singur click și de pe orice dispozitiv wi-fi. Elevii de astăzi sunt plămădiți din alt aluat.

Ei folosesc cu dexteritate mijloacele IT. O fi oare acesta răspunsul la întrebarea: De ce abordarea lecturii unei cărți tipărite este neatractivă, banală, plicticoasă, neinteresantă?! Clar, cărțile în format electronic (e-books) sunt mai potrivite pentru preocupările adolescenților.

De ce mulți ignoră cartea?În orice format.

De ce preferă informații facile și persuasive puse pe tavă de orice „influencer”?

Cum putem lua locul unui influencer pentru a le ghida alegerile și, implicit, lectura?

Poate e timpul ca volumele de versuri, operele în proză și teatru, studiile și cercetările științifice să nu rămână doar în librării, biblioteci, edituri, în sufrageria autorilor sau în propriile computere?

Întrebându-i pe elevi, la un moment dat, care e cel mai puțin instagramabil loc pentru ei, mi-au răspuns zâmbind: o bibliotecă. E ultimul loc în care socializezi, râzi, te simți bine cu prietenii. Atunci mi-a sclipit ideea unei provocări: cum putem face o bibliotecă un loc instagramabil? Un spațiu în care vii din drag, vii cu prietenii, stai pe îndelete la un ceai, discuți o carte, faci o poză, lași o recenzie? Putem? Răspunsul lor a fost timid: Nu știm dacă reușim, dar putem încerca!

Așa s-a profilat conceptul, s-a concretizat apoi într-un proiect, acela pe care-l menționam mai sus, al bibliotecilor instagramabile.

Una dintre activități mi-a plăcut în special: Vlog your book with a cup of tea! E în ,,progres” încă, se va concretiza săptămâna viitoare, în perioada 17-21 februarie 2025, în cadrul programului „Săptămâna Altfel”.

Ne dorim ecouri pozitive, atât eu, cât și tinerii! Dar cel mai mult ne dorim să ne placă ceea ce facem, să ne bucurăm unii de alții, să savurăm întâlnirea cu cartea în acest spațiu nou, în online, pe insta, pe Threads.

So, let's read@ and enjoy!  SvBooknook

 

Prof. Dr. Gorban Cojocariu Anca

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Biblioteci instagramabile”, invitație la lectură din partea profesorilor Colegiului „Mihai Eminescu” Suceava.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Biblioteci instagramabile”, invitație la lectură din partea profesorilor Colegiului „Mihai Eminescu” Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei