Marți, 11 februarie 2025, elevi și profesori ai Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava, împreună cu invitații lor internaționali, au marcat Ziua Internațională a Femeilor și a Fetelor în Știință printr-un eveniment dedicat unor personalități remarcabile care au schimbat lumea prin contribuțiile lor științifice. Activitatea a oferit elevilor oportunitatea de a descoperi poveștile inspiraționale ale unor femei de excepție. Astfel, au fost prezentate viețile și realizările unor figuri emblematice precum:
· Ana Aslan – pionieră în gerontologie, inventatoarea Gerovitalului, recunoscută la nivel internațional pentru contribuțiile sale în domeniul medicinei antiîmbătrânire;
· Burcu Özsoy – oceanograf, lider de expediții, explorator în Arctica și Antarctica (prezentare realizată de către reprezentanți ai Liceului Alparslan Anatolian din Ankara, Turcia);
· Katherine Johnson – matematiciană de excepție a NASA, a cărei muncă a făcut posibile zborurile spațiale și aselenizarea istorică a misiunii Apollo 11;
· Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer din lume, un model de perseverență și excelență în domeniul ingineriei;
· Margaret Hamilton – programatoare de geniu, cea care a creat sistemele software esențiale pentru succesul misiunilor Apollo.
Prin intermediul unor prezentări interactive, dezbateri și materiale vizuale, participanții au explorat provocările pe care aceste femei-cercetător le-au depășit și impactul extraordinar pe care l-au avut asupra lumii științifice.
Elevii care au conceput și realizat prezentările interactive au fost: Andrici Maria, Rotundu Bianca, Curcă Karina, Mariei Ecaterina, din clasa a 10-a E, Ali Berk Yüce-Rabia Kaplan din Turcia, Leonte Teodor-Matei și Hladiuc Alexandra-Gabriela din clasa a 10-a C, Gafencu Miruna-Maria și Niga Ana Maria tot din clasa a10-a C, precum și Boghian Ștefana din clasa a 11-a E.
Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă captivantă, menită să inspire și să motiveze noile generații să urmeze calea cunoașterii și inovației și s-a finalizat printr-o discuție asupra calităților pe care trebuie să le dețină și dezvolte orice persoană care îmbrățișează o carieră științifică, printre care la loc de cinste au fost identificate: perseverența, munca asiduă, curiozitatea și intuiția științifică, etică descoperirilor științifice și a colaborării în cadrul echipelor interdisciplinare.
Limba de comunicare în cadrul activității a fost limba engleză.
Rezultatele activității sunt reprezentate de produsele sale finale (colecție de prezentări și secvențe reprezentative de filme), precum și de modificările de abordare și atitudine în ceea ce privește cariera științifică.
Profesorii coordonatori și participanți la activitate au fost: Anca Viorica Greculeac, Georgeta Colăcel, Laura Salciuc, Ana Maria Fomin, Daniela Busuioc și Daniela Gabriela Moisoiu.