Un număr de 252 de pensii din județul Suceava nu vor mai fi impozitate progresiv începând cu data de 1 martie. Casa Județeană de Pensii Suceava trebuie să pună în aplicare astfel decizia Curții Constituționale a României, care a decis că „impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu aflate în plată, inclusiv a celor militare, este neconstituțională”.
Acest tip de impozitare progresivă s-a aplicat din 2024, iar acum este neclar dacă cei 252 de pensionari din județ care se află în această situație vor primi înapoi și sumele de bani care li s-au reținut de Casa Județeană de Pensii.
Printre beneficiari se numără foști procurori, foști judecători, persoane care au lucrat la Curtea de Conturi, grefieri, dar și militari.
CCR a stabilit că, în aceste condiții, rămân aplicabile dispozițiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil. Codul fiscal prevede că, pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât și componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, valoare majorată începând cu pensiile din octombrie, pentru partea contributivă se aplică o cotă de impunere de 10%, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere: 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net sau egală cu acesta; 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta; 20%, pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.