Elevii clasei a VI-a C de la Școala Gimnazială Bosanci, coordonați de prof. Tamara-Loredana Bujorean, au participat vineri, 7 februarie 2025, alături de elevii Școlii Gimnaziale nr. 3 Marginea, la activitatea „Să coasem împreună”, ce face parte din proiectul „O faptă bună în fiecare lună”.
Prof. Tamara-Loredana Bujorean, împreună cu directoarea Ștefania Adriana Morozan, le-au întâmpinat pe cele 19 eleve de la Școala Gimnazială nr. 3 Marginea, care au venit însoțite de directoarea Codruța Vasilica Rotari, alături de prof. Marcela Gabriela Bănilean și prof. Ancuța Rotar.
Activitatea „Să coasem împreună” a fost deschisă de elevii Maria Emima Timoficiuc, Naomi Lupașcu, Ionatan Rusu și Loredana Bostangică, care le-au prezentat invitaților materiale PPT despre istoria comunei Bosanci și despre tradițiile specifice ale bosâncenilor.
Copiii s-au împărțit în echipe de câte doi (un copil de la Bosanci, împreună cu un copil de la Marginea) și au cusut pe etamină o buburuză. Copiii de la Școala Gimnazială Bosanci i-au coordonat cu multă răbdare și înțelegere pe noii prieteni de la Marginea.
În timpul lucrului, copiii au comunicat foarte bine, au spus ghicitori, au povestit despre pasiunile lor. A fost și o competiție, finalizată cu premiere: cine a terminat cel mai repede de cusut.
S-au oferit următoarele premii: Premiul I (o trăistuță), Premiul II (un material de trăistuță), Premiul III (un chit de cusut pe etamină). Bucurie a fost pentru toți copiii, pentru că au primit diplome de merit pentru implicarea în activitate.
„Musafirii noștri au primit pixuri și carnețele cu însemnele școlii și o temă pentru acasă: un chit de etamină cu un alt mărțișor, <Steaua ghidează spre calea cea bună>, căci proiectul nostru nu doar se numește <O faptă bună în fiecare lună>, noi chiar căutăm să ne ghidăm spre fapte bune. Acum, că au învățat să coase, au fost puși la treabă”, a transmis prof. Tamara-Loredana Bujorean.
· „Promovăm folclorul și tradițiile neamului nostru”
La sfârșitul activității, copiii au fost invitați la masă. Această parte a activității a fost organizată cu sprijinul și implicarea părinților copiilor clasei a VI-a C, cărora organizatorii le mulțumesc.
A urmat și o vizită la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bosanci, unde i-a așteptat pr. paroh Ioan Bujorean, care le-a vorbit copiilor despre istoria bisericii. Despărțirea a fost grea pentru copii, care deja se împrieteniseră. Ei au promis că se vor revedea în luna iunie, la Școala Gimnazială nr. 3 Marginea, la o nouă activitate educativă.
„A fost o bucurie să promovăm tradițiile, să provocăm copiii să le practice, să le iubească și să le transmită mai departe. Ne bucurăm, de asemenea, că Școala Gimnazială Bosanci este prima instituție din mediul rural care, la invitația domnișoarei Mihaela Bârsan, a intrat și face parte din proiectul <10 pentru folclor> încă din anul 2016. Am acceptat să promovăm folclorul și tradițiile neamului nostru și căutăm să-i atragem pe elevii noștri în activități specifice, cum a fost și cea de pe 7 februarie 2025”, a transmis prof. Tamara-Loredana Bujorean.