Un proiect al Consiliului Județean Suceava a ajuns în finala competiției europene Interreg Slam 2024-2025, având șansa să câștige Premiul „Social Media” la nivel european. Proiectul a fost realizat de echipa compartimentului de proiecte cu finanțare externă din cadrul Consiliului Județean Suceava și a fost selectat printre cele șase cele mai bune proiecte transfrontaliere din Europa. În finală au mai intrat proiecte din țări precum Franța, Germania, Elveția, Austria, Ungaria, Italia, Polonia.
După anunțarea finaliștilor, conducerea CJ Suceava a făcut un apel către populația județului să voteze acest proiect pe Facebook, pe pagina oficială Interreg.
Astfel, videoclipurile de prezentare a proiectelor finaliste au fost publicate deja pe pagina de Facebook a concursului, iar conform regulamentului, videoclipul cu cele mai multe Like-uri primește Premiul ”Social Media".
Publicul este încurajat să interacționeze cu aceste videoclipuri prin aprecieri, comentarii și distribuiri.
„Proiectul nostru a sprijinit aproximativ 1.500 de copii cu cerințe educaționale speciale din județul Suceava și alte câteva sute din Cernăuți, Ucraina. Fiecare apreciere ne aduce mai aproape de câștigarea Premiului <Social Media>”, a transmis Consiliul Județean Suceava. Câștigătorul Interreg Slam 2024-2025 va fi ales prin votul publicului prezent la evenimentul final, care va avea loc pe 27, respectiv 28 martie 2025, în orașele Gorizia (Italia) și Nova Gorica (Slovenia).
Marele premiu nu va consta într-o finanțare directă, ci într-o recunoaștere internațională și o promovare extinsă a proiectului câștigător. Mai mult, câștigarea competiției poate atrage noi surse de finanțare pentru copiii cu nevoi educaționale speciale din Suceava și Cernăuți.
Proiectul „Învățământ special în zona transfrontalieră Suceava - Cernăuți: modern, incluziv și adecvat pieței forței de muncă” - SpeEd-2-Labour Market | Interreg NEXT Romania-Ukraine a fost implementat de Consiliul Județean Suceava în parteneriat cu Instituția Municipală Centrul Regional de Instruire și Reabilitare „Familia” Cernăuți, între decembrie 2019 și septembrie 2022, având ca obiectiv îmbunătățirea educației speciale și facilitarea accesului copiilor cu cerințe educaționale speciale pe piața muncii.
Beneficiarii proiectului sunt 1.461 de copii din județul Suceava, de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului și Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc. Valoarea totală este de aproape 330.000 de euro, iar în cadrul proiectului trei școli speciale din județul Suceava vor fi dotate cu camere de stimulare senzorială, echipamente moderne și baterii de teste standardizate pentru evaluare/reevaluare/diagnosticare a deficiențelor sau dizabilităților. De asemenea, vor fi create nouă ateliere școlare și un laborator tehnologic pentru formarea profesională a elevilor în domenii precum textile, mecanică, tâmplărie, construcții și alimentație publică, vor fi realizate schimburi de experiență între profesori din Suceava și Cernăuți pentru îmbunătățirea metodelor de predare și diagnosticare și se va realiza un plan privind sprijinirea tranziției dinspre școală spre piața muncii a elevilor cu nevoi educaționale speciale.
Proiectul Consiliului Județean Suceava poate fi votat la următoare adresă: