Ștefan cel Mare, considerat cel mai mare român din toate timpurile, este personajul principal al unui promițător film istoric românesc recent lansat - „Soarele Moldovei. Începutul”.
Filmul, gândit ca o miniserie cu șase părți, aduce în atenția publicului prima parte a vieții lui Ștefan, care nu a mai fost valorificată în vreun alt film istoric, dar care are un farmec aparte, prin poveștile și legendele care se leagă de o perioadă care l-a marcat și l-a transformat într-un mare domnitor, un abil conductor de oști, strateg și om politic respectat la nivel internațional.
Un film foarte bine făcut de Razem Pictures, cu mare atenție la detalii, cu actori talentați, costume de epocă și decoruri spectaculoase, cu mare parte din scene realizate în Cetatea de Scaun Suceava, în zona localității Palma și în pădurea de la Hadâmbu.
Aproape toți actorii din film sunt din Suceava, Iași și Botoșani, iar tot din zona aceasta au început și primele vizionări private ale acestei producții românești independente, care, atenție, nu este disponibilă în cinematografe.
Proiectul este produs de către Adrian Codoi, de partea de scriere și regie ocupându-se Claudia Stavrositu, cei doi fiind prezenți recent la Suceava, la Cinema Modern, cu o parte dintre actorii din film, pentru a prezenta un demers ambițios, de a realiza un serial românesc, istoric, pe modelul celor făcute de alte țări europene, pornind de la o perioadă din viață mai puțin cunoscută a unui personaj foarte cunoscut și apreciat la nivel internațional – Ștefan cel Mare.
În anul 1450, la curtea Sucevei, copilul Ștefan asistă la jocurile de putere dintre boieri și la primele amenințări externe împotriva Moldovei. O întâmplare dramatică îi va marca profund sufletul și va contribui la modelarea viitorului mare domnitor. Primul film din serie reconstituie un episod esențial din copilăria lui Ștefan cel Mare, într-o poveste inspirată atât din fapte istorice, cât și dintr-o legendă veche – „Stejarul din Borzești”.
Cu un preț mai mic decât un bilet de cinema (5 dolari – echivalentul a 24 lei), spectatorii pot vedea „Soarele Moldovei. Începutul”, prima parte, direct din confortul casei lor, alături de familie sau prieteni, contribuind la finanțarea episoadelor viitoare, dar și la o cauză nobilă.
Asta deoarece 5% din toate veniturile obținute sunt direcționate automat de către platformă către „Fundația Calea Victoriei” pentru a oferi şansa tinerilor şi adulților (cu sau fără mijloace materiale), elevi, studenţi, de a participa gratuit la evenimentele şi cursurile fundației.
Din distribuție face parte și Cosmin Panaite, actor al Teatrului „Matei Vișniec” Suceava, aflat alături de remarcabilul Cristian Popa, care îl interpretează excelent pe Bogdan al II-lea, tatăl lui Ștefan, chiar de la primele scene din Cetate, echipa fiind completată cu Vladimir Andriescu, Valentina Popa (Doamna Oltea – mama lui Ștefan), Ovidiu Usvat, Gheorghe Jindiceanu, Eric Dicu, Călin Chirilă, Bogdan Horda, Florin Aionitoaie, Constantin Puscasu, Doru Aftanasiu, Emil Coseru, Ioan Cretescu, Cosmin Panaite, Conrad Mericoffer, Ana Maria Nasurla, Luca Nidelcea, Vlad Morrazani, Florin Barcun.
Remarcabil este și jocul actoricesc al copiilor, cu scene care ți se întipăresc pe retină și le trăiești efectiv prin intermediul lor.
„Soarele Moldovei. Începutul” e un proiect deosebit, care merită să beneficieze de resurse pentru a continua povestea lui Ștefăniță – viitorul mare domnitor al Moldovei, miniseria dorită de producători putând fi oricând și un mare succes internațional, inclusiv prin preluarea ei de către unul dintre giganții precum Netflix, HBO sau SkyVideo.
Vizionare integrală pe: https://soarelemoldovei.ro