Primul medic de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava nominalizat pentru un post de profesor universitar este dr. Roxana Filip, șefa Laboratorului de Biologie moleculară din instituția medicală, în urma examenului pe care l-a susținut duminică, 2 februarie a.c., cu o comisie de profesori de la universități din București și Timișoara.
Dr. Filip va ocupa poziția de profesor universitar la Departamentul de științe medico-chirurgicale și complementare, de la Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Primul profesor universitar de la Spitalul Clinic de Urgență din Suceava, Roxana Filip, a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași în 1991, cu media 10, apoi și-a început cariera didactică la instituția academică pe care a absolvit-o, și aici a predat până în 2004. Din 2004 până în 2010 a lucrat la Spitalul CFR Iași, iar apoi a lucrat în sistemul medical privat.
În 2012 și-a reluat activitatea în învățământul superior, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, iar din 2018 a fost angajată de Spitalul Clinic „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. În 2023 a susținut examenul de abilitare pentru a conduce lucrări de doctorat, fiind și la acest capitol primul medic de la spitalul sucevean care a obținută această certificare.
Dr. Roxana Filip are o bogată activitate de cercetare în domeniul rezistenței bacteriilor la antibiotice. Ea a derulat proiecte comune cu laboratoare din străinătate, preocupate de aceeași problemă: Hellenic Pasteur Institute din Atena (Grecia); Departamentul de Bacteriologie – Virologie de la spitalul Bicêtre, din Le-Kremlin-Bicêtre (Franța); Institutul Național de Sănătate Publică Cuernavaca- Morelos (Mexic), finalizate cu primele rapoarte publicate despre tulpinile izolate din România.
Rezultatele cercetărilor le-a publicat în reviste prestigioase de medicină din străinătate și din țară, în calitate de autor principal sau coautor, a fost coordonator și coautor la cărți/capitole de cărți pentru studenții de la programele de studiu cu predare în limbile română și engleză, are numeroase participări la conferințe naționale și internaționale și este membră în societăți științifice din domeniul ei de activitate.
Este, de asemenea, cetățean de onoare al municipiului și județului Suceava, titluri care i-au fost decernate pentru activitatea din timpul crizei sanitare Covid-19, în laboratorul de biologie moleculară. Pentru „jertfa în folosul semenilor în timpul pandemiei de Covid-19”, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților i-a acordat ordinul „Mitropolit Anastasie Crimca”.