Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina, prin vocea președintelui Vladislaw Petriceac, reclamă că peste 90% din cei ce primesc subvenții din partea Agenției de Plăți și Intervenției în Agricultură (APIA) Suceava încasează bani în mod ilegal.
Potrivit celor de la Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina, în acest moment în evidența APIA Suceava sunt înscriși peste 40.000 de proprietari de terenuri care se declară fermieri activi.
”În fapt, doar puțin peste 3.600 sunt persoane juridice care pot demonstra cu documente legale, care își lucrează efectiv terenurile. O mare parte din restul de 36.000 care se declară fermieri activi încasează în mod ilegal subvenția prin declarația pe propria răspundere la primăriile la care sunt arondați, dau suprafețele agricole în arendă de unde încasează și chiria anual, fapt interzis de actele normative europene.
Asociația noastră cere Guvernului, precum și instituțiilor abilitate reglementarea legală a acestor încălcări ale legislației europene. Altfel, statul român este în pericol de a pierde toate subvențiile și schemele de ajutor finanțate de Uniunea Europeană, aflându-se în situație de fraudă pe fonduri europene”, a arătat Vladislaw Petriceac.
Acest subiect a fost dezbătut marți, 4 februarie, la conferința de presă care a avut ca obiect ”fermierul activ”.
”Una dintre marile probleme ale fermierilor români constă în faptul că subvenția pe teren primită de la Uniunea Europeană nu ajunge mereu în folosința Fermierului activ, cel care în fapt lucrează terenul. Conform politicii agricole europene subvenția este acordată dezvoltării fermelor mici și mijlocii pentru scăderea prețului de cost în exploatarea culturilor, îmbunătățirii calității solului, precum și a unor mecanisme financiare capabile să contribuie la bugetul consolidat al statului.
Astfel, banii europeni sunt plătiți de instituțiile statului român, prin APIA, și către persoane care nu au dreptul la încasarea subvențiilor”, a mai explicat președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Bucovina.
Acesta a amintit că în urmă cu două săptămâni, reprezentanți ai acestei asociații au participat la ședința interministerială desfășurată la sediul Ministerului Agriculturii, unde a fost prezent și ministrul Agriculturii, Ionuț-Florin Barbu, care a promis că se va implica pentru consolidarea suveranității alimentare a României, iar asta înseamnă inclusiv rezolvarea problemelor ridicate de fermierii suceveni.