Rezultate excelente pentru elevii suceveni în cadrul Concursului Național de Geografie și Istorie „Școala cu Ceas”, de la Râmnicu Vâlcea, de la finele săptămânii trecute.
Cu toate că subiectele au avut un grad de dificultate ridicat, participarea a fost impresionantă, numărul competitorilor cifrându-se la peste 1.100 de elevi din clasele gimnaziale, pasionați de geografie și istorie, dornici de performanță.
„Emoții, perseverență și ambiție, multă muncă, dar și rezultate foarte bune ca de fiecare dată la Concursul Național <Școala cu Ceas>. Ajuns la cea de a XXVI-a ediție, concursul s-a desfășurat pe 1 februarie 2025, la Școala Gimnazială <Take Ionescu> Râmnicu Vâlcea. (…) Concursul a fost onorat, ca de fiecare dată, de prezența doamnei inspector general – prof. dr. Mihaela Alexandru (MEN)”, a relatat prof. dr. Bogdan Nistor, de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava.
· Elevii premiați
La disciplina Geografie, la clasa a V-a, elevii premiați sunt următorii: Stanciuc Sofia Maria - Premiul I + Cupa, de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava, prof. Alina Nistor; Rumega Rareș Andrei - Premiul III, de la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, prof. Bogdan Nistor; Filote Andrei David - Mențiune, Flegel Teodor – Mențiune, Maximiuc Alexia – Mențiune, Silion Matei Eduard - Mențiune, toți de la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, îndrumați de prof. Bogdan Nistor; Movileanu Damian Constantin – Mențiune, de la Școala Gimnazială “Ion Creangă” Suceava, prof. Alina Nistor; Seserman Tudor Petru și Stanciuc Teodor George – Premiu Special al Societății de Geografie din România, de la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, prof. Bogdan Nistor.
La clasa a VI-a, rezultatele sunt următoare: Ciobanu Patrick Ioan – Premiul II, de la Colegiul Național ,,Nicu Gane” Fălticeni/Clubul Copiilor Fălticeni, prof. Marcel Porof; Fielek Erik Anton – Premiul III, de la Școala Gimnazială “Ion Creangă” Suceava, prof. Alina Nistor; Reguș Nicholas Sebastian – Mențiune, de la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, prof. Bogdan Nistor; Andrenoiu Patrick Ștefan - Mențiune, de la Școala Gimnazială “Ion Creangă” Suceava, prof. Alina Nistor; Manole Ionela Anastasia – Mențiune, de la Școala Gimnazială ,,Ep. Gherasim Putneanul” Vadu Moldovei/Clubul Copiilor Fălticeni, prof. Beraru Dan; Cora Dariu Cristian - Premiu Special al Societății de Geografie din România, de la Școala Gimnazială Oniceni/Clubul Copiilor Fălticeni, prof. Iuliana Moisii; Avădănii Rareș Constantin - Premiu Special al Societății de Geografie din România, de la Școala Gimnazială “Ion Creangă” Suceava, prof. Alina Nistor.
La clasa a VII-a, au fost premiați elevii: Câmpan Antim - Premiul I + Cupa, de la Colegiul Național ,,Nicu Gane” Fălticeni/Clubul Copiilor Fălticeni, prof. Marcel Porof; Dascălu David – Premiul I, de la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, prof. Bogdan Nistor; Dicher Lucas – Premiul III, de la Școala Gimnazială ,,Ep. Gherasim Putneanul” Vadu Moldovei/Clubul Copiilor Fălticeni, prof. Beraru Dan.
Cât privește premianții de la clasa VIII-a, aceștia sunt: Dumitriu Chiorescu Ciprian - Premiul III, de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, prof. Bogdan Nistor.
La disciplina Istorie, a fost recompensat cu Mențiune elevul Tunea Ioan, din clasa a VI-a, de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, prof. coordonator Alina Nistor.
· Semnal de alarmă cu privire la eliminarea disciplinelor geografie și istorie
Concursul Naţional „La Școala cu Ceas” este o etapă importantă în pregătirea pentru Olimpiada de Geografie/Istorie (pentru elevii de clasa a VIII-a) şi pentru Mica Olimpiadă de Geografie Terra/Concursul de Istorie Clio (pentru elevii claselor V-VII).
Elevii au fost însoțiți de prof. dr. Bogdan Nistor (Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava), prof. dr. Marcel Porof (Colegiul „Nicu Gane”), prof. Alina Nistor (Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava) și prof. Iuliana Moisii (Școala Gimnazială Oniceni).
În final, prof. Bogdan Nistor ne-a transmis o secvență din partea Societății Române de Geografie cu privire la intențiile Ministerului Educației de a scădea numărul de ore de istorie și geografie la liceu: „Societatea noastră devine tot mai preocupată de mediu și de schimbările climatice.
Cine formează mai bine în școală atitudini și acțiuni ecologice, dacă nu geografia? Geografia este o știință fundamentală între științele naturii, cu rol esențial în formarea deopotrivă a unei culturi generale, dar și a unor deprinderi practice, utilizabile în viața de zi cu zi. Geografia este o știință aplicată care formează și dezvoltă respectul față de valorile democratice.
Geografia dezvoltă competențe și atitudini de viață pe care nicio altă disciplină nu le poate oferi. Un popor care nu își cunoaște istoria e condamnat să o repete, un popor care nu își cunoaște geografia este condamnat la dezrădăcinare și la pierderea identității”.