O sărbătoare a cărții, a scrisului, a artei, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Sala de Artă „Elena Greculesi”, în zi aniversară, 31 ianuarie 2025, când scriitoarea, jurnalista, traducătoarea Doina Cernica a împlinit o frumoasă vârstă. Flori, îmbrățișări, autografe, muzică, prezentări de carte, toate încărcate de emoție și de bucuria reîntâlnirii.
Sărbătorita a ales să-și petreacă ziua de naștere dăruind publicului două volume recent scoase de sub tipar: „Ca o zi a vieții”, florilegiu alcătuit de Doina Cernica, volum dedicat memoriei artistei Dany-Madlen Zărnescu, și „Prințul cu flori de crin” (Povești de călătorie) de Doina Cernica.
· „Doina Cernica face parte dintr-o categorie de oameni rari: oameni care unesc”
Directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuș, i-a oferit scriitoarei Doina Cernica un buchet de flori și i-a îndemnat pe toți cei prezenți, iubitori de carte, să-i cânte, împreună, „La mulți ani!”.
O surpriză a fost și prezența profesorului Neculai (Puiu) Crețu, care a interpretat la flaut „Balada” de Ciprian Porumbescu.
Moderatoarea evenimentului a fost prof. dr. Alis Niculică, care a spus printre altele că „doamna Doina Cernica face parte dintr-o categorie de oameni rari: oameni care unesc. În vremurile încărcate cu provocări de toate felurile pe care le trăim, fiecare cum putem, prezența unor oameni ca doamna Cernica reprezintă oaze de lumină. Domnia sa unește prin condeiul său literatura cu artele plastice, fiind dorită și așteptată la toate evenimentele de marcă ale Sucevei și nu numai. (...) Doina Cernica unește și adună laolaltă oameni iubitori și făuritori de cultură din județul nostru. Dovada cea mai concludentă este aici, în această sală, în care au venit cu bucurie condeieri și prieteni din tot județul, fără să țină cont de distanță, de vreme, de viroze”.
A fost invitată, apoi, să adreseze un cuvânt stavrofora - scriitoare Elena Simionovici, de la Mănăstirea Voroneț, președinta de onoare a Societății Scriitorilor Bucovineni, care a venit la eveniment însoțită de stavrofora dr. Gabriela Platon, a doua stareță a Sfintei Mănăstiri Voroneț.
Scriitoarea Elena Simionovici s-a adresat „prietenilor de minte și de suflet”, publicului numeros care a participat la sărbătoarea Doinei Cernica (născută pe 31 ianuarie 1949). A vorbit mai întâi despre cartea „Ca o zi a vieții”, florilegiu alcătuit de Doina Cernica („o prietenă a Voronețului”), recunoscând în această carte osteneala Doinei Cernica și iubirea ei frățească, dar și dragostea celor care s-au ostenit și au scris în carte.
„Zeci de oameni aleși au scris un cuvânt sau altul despre Dany-Madlen Zărnescu. (...) În această carte nu sunt doar laude, este și dovada unei iubiri frățești uimitoare”, a spus stavrofora Elena Simionovici, amintind de cele trei surori: Doina, Dany-Madlen și Muguraș, crescute cu osteneală de mama Veronica, surori care au primit, fiecare în parte, daruri de la Dumnezeu, talanți pe care, fiecare soră, i-a înmulțit.
Stavrofora Elena Simionovici a citit și câteva rânduri pe care universitarul Carmen Cornelia Balan (plecată și ea la Ceruri) le-a scris în cartea „Ca o zi a vieții”, sub titlul „Grădinile Mănăstirii”, în care spunea că „Lucrările pictoriței Dany-Madlen Zărnescu, așezate cu o deosebită înțelepciune, <construiesc imaginea întregului>. Frumuseții cuvântului se adaugă firesc frumusețea imaginii”. Și Iulian Bucur scrie în carte că: „Dany Zărnescu se află în afara spectrului, undeva la marginea universului în plină expansiune, captând cu oglinzile negre culorile călătoare.”
Stavrofora-scriitoare Elena Simionovici și-a exprimat bucuria că a reușit să vină la Suceava, „să o cinstim pe Dany-Madlen și să o asigurăm (acolo unde este ea acum, acolo Sus) că și-a asigurat un loc clar, precis, aici, printre valorile, printre oamenii de cultură care s-au ridicat de pe pământul acesta binecuvântat”.
· Documentare minuțioasă. O carte scrisă cu sufletul
Prezentă la eveniment, artista plastică prof. Lucia Pușcașu a vorbit despre Doina Cernica și despre „colega noastră, artista Dany-Madlen Zărnescu”, cu emoție, aducând în fața publicului multe informații utile despre artiști, artă, albume, expoziții, cam toate incluzând-o și pe Dany-Madlen Zărnescu.
„Doina Cernica a făcut o documentare foarte minuțioasă pentru cartea <Ca o zi a vieții>. Ea a participat la majoritatea evenimentelor pe care le-a avut Dany-Madlen Zărnescu, la expozițiile ei, la alte expoziții de grup unde a participat și Dany. (...) Este o carte grea, pe care trebuie să o citim cu toții, sunt 70 de semnături și vreo 200 de titluri, 67 sunt numai ale Doinei Cernica. Este o carte scrisă cu sufletul, este scrisă cu dragoste și cu prețuire pentru sora ei Dany”, a mai spus Lucia Pușcașu. Tot ea a mai spus că cele trei surori, Doina, Dany și Muguraș, numite de mama lor Veronica cele trei flori, „au crescut într-un mediu prielnic pentru formarea loc ca viitoare personalități culturale, fiecare în domeniul ei („de mică, Doina s-a ocupat de scris, Dany a desenat și Muguraș..., tot de scris și de literatură”).
· „Dincolo de cuvinte, dincolo de culoare, apare lumina...”
Prof. dr. Alis Niculică a citit și un mesaj scris de jurnalista Maria Toacă, de la Cernăuți, prietenă cu Doina Cernica, care spune, printre altele: „Ținându-se neabătut de tradiția de a întâmpina 31 ianuarie cu o nouă carte, astăzi Doina intră într-un nou crug al vieții, drumul înainte fiindu-i deschis de <Prințul cu flori de crin> – o carte ce încă n-a ajuns la mine - și încă una ce o am în față, de 500 de pagini adunate cu lacrima la trecerea unui deceniu de la plecarea în veșnicie a artistei plastice Dany-Madlen Zărnescu, sora ei, pictorița miruită cu har, care a lăsat în urmă durere, dar și o operă rezistentă în timp. <Ca o zi a vieții>, astfel a intitulat Doina trecerea și rămânerea artistei Dany-Madlen Zărnescu în inimile celor care înțeleg și prețuiesc miracolul artei. Cartea e despre Dany, despre cuplul Zărnescu trăitor în misterul creației, însă și despre destinul oamenilor care ard și se mistuiesc luminând. Dincolo de cuvinte, dincolo de culoare, apare lumina, din tot ce s-a scris despre creația și predominarea negrului la artista Dany-Madlen Zărnescu rămânând partea luminoasă de cer. Eseurile, relatările de la diverse vernisaje, saloane de artă, exegezele pe marginea unor lucrări – toate răscolesc amintiri, o readuc pe artistă în mijlocul celor care au cunoscut-o, i-au admirat spiritul aristocratic, noblețea și inteligența culorilor, i-au apreciat talentul”.
· Lumea artei în care a trăit și a creat Dany-Madlen Zărnescu
Autoarea Doina Cernica a spus că la zece ani de la urcarea la cer a lui Dany-Madlen Zărnescu, „am gândit cartea de față ca un îndemn la o re-vedere a artei sale. Și i-am trăit scrierea-rescrierea cu durerea reînviată a prea devremei sale plecări și cu reînnoită recunoștință pentru timpul pe care ni l-a dăruit”.
Cartea „Ca o zi a vieții”, mai spune Doina Cernica, cuprinde în paginile sale cronici plastice, relatări de vernisaje și alte evenimente, gânduri ale colegilor săi de breaslă, știri de presă decupate din ziare, reviste și cărți. Așezate împreună încearcă în felul acesta, modest, mozaicat – nu după arta colajului, pe care Dany-Madlen a stăpânit-o desăvârșit și căreia i-a reînviat și îmbogățit noblețea, să-i evoce trecerea și rămânerea între noi. Și totodată să contureze lumea artei în care a trăit și a creat”.
Pe coperta a IV-a a cărții „Ca o zi a vieții”, cititorul poate citi un gând lăsat de sculptorul Gheorghe Zărnescu: „La graniţa dintre pictură şi sculptură, Dany Madlen a lăsat o operă proprie, aparte, atât din punct de vedere estetic, cât şi filosofic. Multe dintre imaginile simbolice ale artistei cuprind în substraturile lor aprinderi luminoase, adevărate sclipiri ale credinţei ce a născut atâtea sfinţenii de-a lungul istoriei noastre, iar privirea de icoană pe sticlă a lui Dany va lipsi dintre noi de aici înainte. Şi totodată – va rămâne.”
· „Prințul cu flori de crin”, o carte despre drum, despre călătorie
Dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, a vorbit spre finalul acțiunii culturale despre cartea „Prințul cu flori de crin”, proză de călătorie, al nouălea titlu din poveștile Doinei Cernica de călătorie, care prezintă insula grecească Creta. „Prințul cu flori de crin”, o carte despre drum, despre călătorie, „însăși viața este o călătorie”, și, în același timp, „vorbim despre viață, despre frumusețe, despre timp, și mai ales despre suspendarea timpului în timp”. Acest nou tom de călătorie semnat de Doina Cernica, a mai spus președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, „continuă să concretizeze un traseu existențial, care se derulează concomitent pe mai multe planuri, sub semnul oniricului, al minunării în fața realității, a condiției umane, a proliferării amintirii și reamintirii a unei întrepătrunderi de timpuri”.
Poetul și-a amintit că a participat la o expoziției a artistei Dany-Madlen și a soțului acesteia Gheorghe Zărnescu, la Bacău, observând atunci că „artiștii se completau extraordinar, exista o comuniune dintre ei, o reprezentare perfectă a principiului vaselor comunicante”.
Cu generozitate, la final, scriitoarea Doina Cernica a oferit cărți, autografe, a primit multe flori și urări, sărbătorind o importantă zi din viața ei alături de iubitorii scrisului, alături de familie, de prieteni, la Biblioteca Bucovinei.