Elevi de la mai multe școli din județul Suceava au participat, în perioada noiembrie 2024-ianuarie 2025, la un concurs național de creație virtuală ”Vocea ta e soluția”, care a presupunea realizarea unor short-uri/reel-uri având ca teme prevenirea și combaterea violenței școlare și a traficului și consumului de substanțe interzise.
Elevii de gimnaziu au avut ca temă ”Prevenirea și combaterea violenței școlare” iar elevii de liceu au avut tema ”Prevenirea și combaterea traficului și a consumului de substanțe interzise”. Mesajele video ale elevilor au trebuit să încurajeze copiii, părinții și comunitățile să acționeze, să se implice și să ia atitudine împotriva violenței școlare, precum și a traficului și consumului de substanțe interzise.
La nivelul județului Suceava au fost jurizăate 15 short-uri/reel-uri și s-a stabilit și un podium:
pentru ciclul gimnazial: locul I-Școala Gimnazială Burla; locul II- Școala Gimnazială Moldova Sulița; locul III- Școala Gimnazială ” Baia;
pentru ciclul liceal: locul I-Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului; locul II- Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni; locul III-Colegiul Național ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc.
Lucrările clasate pe primul loc, la fiecare ciclu de învățământ, au participat și la selecția națională, câștigătorii fiind desemnați de o comisie formată din reprezentanți ai Direcției Siguranță Școlară, Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, Ministerului Educației, Corpului Național al Polițiștilor, Consiliului Național al Elevilor ș.a.
Pe 30 ianuarie, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Suceava/Biroul Siguranță Școlară, Inspectoratului Școlar Județean Suceava și ai Asociației EUROACTIV Suceava au premiat grupele de elevi desemnate câștigătoare pe fiecare ciclu de învățământ, oferindu-le diplome cărți, produse de papetărie, dulciuri etc.
În același context dar și a derulării Campaniei RESPECT, inițiate de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, precum și polițiștii de proximitate și de ordine publică din mediul rural, au fost prezenți în 30 unități de învățământ preuniversitar din județ, desfășurând 60 activități informative-preventive pe teme cum ar fi: prevenirea faptelor cu violență, prevenirea bullying-ului/cyberbullying-ului, răspunderea penală a minorilor, prevenirea victimizării minorilor etc.
Beneficiarii activităților au fost 2900 elevi și cadre didactice. Printre unitățile de învățământ unde au fost desfășurate activități, IPJ Suceava a menționat: Colegiul Național ” Mihai Eminescu” Suceava, Școala Gimnazială ”Dimitrie Păcurariu” Șcheia, Școala Gimnazială ”Petru Mușat” Siret, Școala Gimnazială Crucea, Școala Gimnazială Ulma ș.a.