Artiști din trei județe, Suceava, Botoșani și Maramureș, au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la cea de-a doua ediție a manifestării „Hai să dăm mână cu mână!”, eveniment organizat de Asociația „10 pentru folclor” și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava.
Acțiunea de pe 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, s-a desfășurat pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. Manifestarea a debutat cu o scurtă paradă militară a unui pluton de elevi de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, condus de lt. Victor Buriol, și de Fanfara „Lunca Moldovei” din comuna Cornu Luncii, coordonată de Ionuț Cozma.
Cei 70 de copii de la Ansamblul Folcloric „Suflet bucovinean”, alături de profesorii coordonatori Alina Leonte și Eduard Brînzei, au intonat Imnul de stat al României.
Prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. Ștefan Purici, a ținut un discurs referitor la însemnătatea zilei de 24 ianuarie pentru românii de pretutindeni: „Să nu uităm de cei care au realizat Unirea - 24 ianuarie 1859 - prin dubla alegere a lui Cuza, să le cinstim memoria, iar cei tineri să învețe la ora de istorie și să rețină faptul că un popor care își uită trecutul nu are nici un viitor”.
Surorile Diana și Teodora Seserman, învățătoare și interprete de muzică populară, au sensibilizat publicul cu priceasna „Avem o țară sfântă” și cântecul patriotic „Hai, hai munți Carpați”, din repertoriul basarabencei Viorica Lupu.
· Cântece patriotice
Inspectorul școlar pentru arte, prof. Loredana Mihaela Ceică, din cadrul IȘJ Suceava, le-a mulțumit tuturor profesorilor care predau opționalul de folclor în școlile din județul Suceava și i-a încurajat să facă acest lucru pe mai departe, asigurându-i de tot sprijinul: „Anul acesta se împlinesc 10 ani de când inițiatoarea proiectului <10 pentru folclor>, Mihaela Bârsan, ne-a invitat să ne alăturăm ei în acest demers și cred că a fost de bun augur implicarea profesorilor în cadrul caravanei folclorului. Astfel, au apărut foarte multe opționale, activități și grupuri folclorice extrem de valoroase în tot județul, pe care suntem datori să îi promovăm pentru tot ceea ce fac. Vreau să le mulțumesc în mod deosebit profesorilor care ne sunt alături și astăzi: Adriana Caliniuc, Gabriela Prepeliță, Mădălina Ruscan și Ionuț Hîrceag”.
Un moment emoționant a fost interpretarea cântecului patriotic „Se aude glas peste Carpați” de către Mihaela Cajvan Cozma, una dintre cele mai premiate tinere interprete de muzică populară, originară din comuna Cornu Luncii.
Programul a fost completat de către Fanfara „Lunca Moldovei”, coordonată de Ionuț Cozma. Talentații instrumentiști au acompaniat pe fiecare dintre invitații la eveniment și au pregătit câteva cântece patriotice doar instrumental.
Pentru că proiectul „10 pentru folclor” a ajuns în județele Botoșani și Maramureș, din Vorona a participat la acțiunea de la Suceava o delegație numeroasă, formată din 20 de persoane de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel mare și Sfânt”, iar din Maramureș a venit o delegație formată din patru persoane, în frunte cu partenerul oficial de proiect, președintele Asociației Călineștenii Țării Maramureșului, Voichița Costin, care a declarat: „Nici nu mai știm să vă spunem cu exactitate de câte ori am poposit în frumoasa Bucovină, la invitația domnișoarei Mihaela Zîna Bârsan. În orice caz, sunt zeci de spectacole la care noi, moroșenii, am participat cu tot dragul, încercând să susținem și noi, prin tradițiile noastre cauza aceasta frumoasă: promovarea folclorului în rândul generațiilor care vin după noi. Suntem onorați să facem parte dina ceastă familie minunată, cunoscută și apreciată în toată țara: <10 pentru folclor>”.
· Colaborare
Înainte de final, inițiatoarea activității, Mihaela Zâna Bârsan, l-a invitat în fața spectatorilor pe maistrul militar Dumitru Davidel, pe care l-a numit „o lecție extraordinară de istorie, în carne și oase”. La 88 de ani, Dumitru Davidel este prezent de fiecare dată la sărbătorile naționale, o prezență constantă la monumentele și activitățile dedicate eroilor, pe care le-a promovat și sprijinit enorm.
„Mare a fost bucuria reîntâlnirii acestui eveniment, pe care nu l-aș fi putut organiza fără sprijinul necondiționat al domnului primar Gheorghe Fron din comuna Cornu Luncii, al coordonatorilor Ansamblului <Suflet bucovinean>, prof. Alina Leonte și Eduard Brînzei, al inspectorului școlar pentru arte - IȘJ Suceava, Loredana Ceică, al domnului Sergiu Dascălu, primarul comunei Vorona, și al doamnei Voichița Costin, președintele Asociației <Călineștenii Țării Maramureșului>. <10 pentru folclor> este doar un mic exemplu care ilustrează puterea unității. La început a fost doar o idee, care nu ar fi valorat mare lucru fără sprijinul celor din jur: artiști, instituții, oameni de afaceri și iubitori de folclor care au devenit parte a acestui demers cunoscut deja în toată țara. Mulțumesc din suflet tuturor celor care au pus umărul la această poveste frumoasă și vă asigur că vom continua cu aceeași pasiune, respect pentru tradiție și frumos ”, a transmis Mihaela Zîna Bârsan, inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”. Toți cei prezenți la activitate s-au prins, la final, în Hora Unirii. Artiști, spectatori sau simpli trecători, cu toții au marcat cei 166 de ani la Unirea Principatelor Române.
Manifestarea a fost organizată de Asociația „10 pentru folclor” și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Primăria Comunei Cornu Luncii, Primăria Comunei Vorona, Ansamblul Folcloric „Suflet Bucovinean”, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Asociația Călineștenii Țării Maramureșului, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava și Cofetăria Ambianța.