Deputatul AUR de Suceava Petrică Negrea consideră că dispariția obiectelor din tezaurul dacic expuse în Olanda, la muzeul Drents din Assen, nu este doar un simplu furt, este un atac la identitatea națională. „Dincolo de toate, acest furt arată că Olanda, țara ai cărei politicieni meschini au blocat, timp de 14 ani, aderarea României la Schengen, nu este, ea însăși, un spațiu sigur”, a subliniat Negrea. El consideră că nu este suficientă o simplă investigație a modului în care a fost înstrăinat și astfel a fost permisă punerea în pericol a tezaurului dacic, un patrimoniu istoric unic, de o valoare inestimabilă. Astfel, deputatul AUR de Suceava solicită prim-ministrului, Ministerului Culturii, Ministerului Public și Ministerului Afacerilor Interne să demareze de urgență o investigație amplă și complexă asupra modului în care s-au pierdut piese excepționale, printre care Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia.
„Este de necrezut faptul că s-a permis ca obiecte din tezaurul dacic, care sunt mărturii neprețuite ale istoriei și culturii poporului român, să fie expuse într-un muzeu cu măsuri de securitate deficitare, ceea ce a dus la furtul acestor artefacte, punând astfel patrimoniul național într-un pericol ireparabil. Solicit, pe această cale, tragerea la răspundere a tuturor celor care s-au implicat în gestionarea împrumutului obiectelor de patrimoniu, care s-a sfârșit cu o catastrofă pentru cultura națională și, ca o primă măsură, demiterea de urgență a directorului Muzeului Național de Istorie. Dacă există complicități sau trădări, acestea trebuie scoase la iveală și judecate aspru”, a declarat Petrică Negrea. El consideră că se impune de urgență o expertizare imediată a tuturor pieselor rămase în Romania sau care se află în acest moment în alte muzee din străinătate și o evaluare a regulamentelor, a legislației și a circuitelor care permit expunerea sau înstrăinarea obiectelor de tezaur, astfel încât patrimoniul României să fie securizat.
„Propun instituirea unei recompense substanțiale și confidențiale, în beneficiul deținătorilor unor informații care vor conduce la prinderea hoților. Este un procedeu utilizat în toate țările, care s-a dovedit deosebit de eficient în astfel de situații. Pe lângă contribuția statului, care trebuie să fie pe măsura responsabilităților pe care le are, mă angajez să contribui la instituirea acestei recompense cu indemnizația de parlamentar pe o lună și chem și ceilalți parlamentari, indiferent de culoarea politică, să mă urmeze în acest demers”, a încheiat Petrică Negrea.