Arhimandritul Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost propus în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru funcția de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.
Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei se află pe lista eligibilă pentru slujirea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, după ce a primit binecuvântarea din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Săptămâna viitoarea se va întruni Sfântul Sinod la Reședința Patriarhală, unde vor avea loc alegerile pentru funcția de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. Contactat telefonic, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, ne-a spus că „trebuie să urmăm ascultarea la care Dumnezeu ne cheamă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și a membrilor Sfântului Sinod al Biserici Ortodoxe Române”.
Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, Arhimandritul Nectarie, a intrat în viața monahală la 26 de ani. Nimic din ceea ce a fost viața lui până atunci nu anunța că va deveni unul dintre cei mai iubiți și apreciați stareți ai Bucovinei.
A absolvit Facultatea de Nave și Echipamente Navale Galați, dar nu a profesat în domeniu, ci a lucrat ca profesor de matematică.
La începutul anului 1995, în ianuarie, o întrebare a unei colege avea să-i schimbe complet destinul și, după doar 9 luni, intra pe poarta mănăstirii, pentru a deveni călugăr. În vara anului 1995 descoperise mănăstirile din Moldova, de care se îndrăgostise iremediabil.
A vrut să devină călugăr la Sihăstria Neamțului, dar duhovnicul său i-a spus că alegerea nu-i aparține lui, ci lui Dumnezeu.
Iar Dumnezeu i-a purtat pașii spre Mănăstirea Putna.
În anul 2000 a fost desemnat să conducă Mănăstirea Sihăstria Putnei.
Erau doar șase călugări. Astăzi, sunt peste 50 de călugări, iar complexul monahal ridicat a devenit un loc în care mulți oameni, din toate colțurile țării, vin an de an să-și petreacă zile de concediu.
www.youtube.com/watch?v=4vibtB_s5mM
Conform https://ziarullumina.ro/, Biserica Ortodoxă Română este organizată astăzi ca Patriarhie, cu titulatura Patriarhia Română, care cuprinde eparhii (arhiepiscopii și episcopii) grupate în mitropolii, precum şi alte unităţi în interiorul sau în afara graniţelor României.
Din Biserica Ortodoxă Română face parte și Mitropolia Basarabiei, Autonomă și de Stil Vechi și Exarhat al Plaiurilor cu eparhiile: Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail) şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor și a toată Transnistria (fostă Misiunea Ortodoxă Română din Transnistria).