luni, 27 ian 2025 - Anul XXX, nr. 21 (8856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7679 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Acces și incluziune în învățământul superior” – un nou proiect demarat de USV împreună cu colaboratorii

Luni, 27 Ianuarie 2025 (10:42:06)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou program intitulat ”Acces, Persistență și Incluziune în Învățământul Superior” a fost lansat în cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV). Acesta a demarat la începutul acestui an, prin colaborarea dintre Universitatea „Ștefan cel Mare”, Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, în calitate de coordonator și Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni.

Scopul proiectului este acela de a interveni pe parcursul a 33 de luni de implementare pentru creșterea accesului și a participării la învățământul terțiar a 176 de elevi/ absolvenți de liceu din promoțiile ultimilor doi ani școlari. În același timp vor beneficia de acest proiect și 176 de studenți, tineri din grupuri subreprezentate, din familiile în care părinții nu au absolvit studii superioare sau tineri cu dizabilități, de etnie romă sau cu o situație economică precară. Obiectivul general vizează prevenirea părăsirii timpurii a școlii, promovarea accesului egal la educație de calitate, creșterea accesului și a participării grupurilor dezavantajate la educație. Proiectul își propune ca la final, cel puțin 352 de tineri din grupul țintă să acceadă la studii superioare și să continue aceste studii în vederea obținerii unei diplome de studii superioare.

Proiectul este finanțat cu suma de 7.948.996,13 lei, din care 7.790.016,24 lei reprezintă valoarea cofinanțării Uniunii Europene. În cadrul lui vor fi desfășurate activități de mentorat, consiliere, acordare de subvenții tinerilor implicați, workshopuri pe diverse teme specifice domeniului de pregătire, vizite de studiu, toate adaptate pentru a răspunde nevoilor grupului țintă. Prin oferirea de sprijin financiar se urmărește creșterea accesului la educație superioară, reducând barierele financiare pentru studenții de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Facultatea de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică, Facultatea de Inginerie Alimentară și Facultatea de Silvicultură.

Conform statisticilor, România este statul cu cea mai mică rată de absolvire a învățământului universitar din toate țările UE, iar una dintre cauze o reprezintă  accesul dificil la studiile superioare. Rata de absolvire a învăţământului universitar în România a fost de 23,3% în cursul anului 2021, la  aproape jumătate din media UE (41,2%). Procentul redus de absolvenți de studii superioare reprezintă o problemă cu rădăcini adânci, favorizate inclusiv de probleme care afectează învățământul preuniversitar. Tranziția de la învățământul preuniversitar la cel universitar este îngreunată de un cumul de factori, între care amintim aici părăsirea timpurie a scolii și rata scăzută de promovare a examenului de bacalaureat, mai ales în mediul rural și în comunitățile socio-economice dezavantajate. Acești factori duc la o rată de cuprindere scăzută a absolvenților de liceu în universități. Egalitatea de șanse este o provocare semnificativă, dacă ne raportăm la rata deosebit de scăzută de absolvire a învățământului superior în zonele rurale - 8,2% în anul 2021, față de media UE de 29,6%.

Proiectul implementat de USV în Regiunea Nord-Est a României este cu atât mai justificat, cu cât în această zonă se înregistrează unul dintre cele mai scăzute niveluri de dezvoltare. Doar 39.47% dintre absolvenții de liceu de aici fac acest pas, iar o dezvoltare economică a regiunii poate fi făcută doar cu un număr mare de ingineri bine pregătiți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Acces și incluziune în învățământul superior” – un nou proiect demarat de USV împreună cu colaboratorii.
 Vizualizări articol: 525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Acces și incluziune în învățământul superior” – un nou proiect demarat de USV împreună cu colaboratorii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei