Luciana Surugiu, profesoară de fizică la Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, a fost evidențiată de Forțele Terestre Române, rezultatele și activitatea acesteia fiind reliefate într-o informare amplă a instituției.
Aceasta e prezentată drept „profesoara care reușește să transforme fizica, una dintre cele mai temute discipline, într-un prilej de descoperire și învățare autentică”.
Cadru didactic al Colegiului Militar din 2015, ea și-a câștigat respectul elevilor și colegilor nu doar prin profesionalism, ci și prin empatia și apropierea față de cei pe care îi ghidează.
De asemenea, prof. Surugiu a demonstrat că rigoarea militară poate merge mână în mână cu blândețea, se arată în informarea Forțelor terestre Române, semnată de Marcel Vișa.
„Nu sunt un profesor dur, nu vreau ca elevii să învețe de teamă, ci din plăcere”, aceasta este filosofia ei, iar rezultatele vorbesc de la sine: elevi calificați la olimpiada națională de fizică și performanțe constante la bacalaureat, unde notele mari sunt mai degrabă o regulă decât o excepție.
- „Încerc să fiu profesorul pe care mi l-am dorit eu”
Originară din Fălticeni, de unde face zilnic naveta, prof. Surugiu a fost dintotdeauna pasionată de științele reale.
„Șefa de promoție a unui liceu de matematică-informatică, a știut din adolescență că drumul ei va fi strâns legat de logică și raționamente precise”, reliefează informarea Forțelor Terestre Române, a lui Marcel Vișa.
Dar, spre deosebire de abordările tradiționale, și-a propus să facă mai mult decât să predea formule: și-a dorit să inspire. „Îi ajut pe elevi să descopere că ceea ce învață îi va ajuta să înțeleagă lumea,” explică ea. „Încerc să fiu profesorul pe care mi l-am dorit eu.”
În sala de clasă, Luciana își adaptează stilul la nevoile fiecărui elev.
Înțelege că nu toți au același ritm de învățare și nu se grăbește să dea verdicte. Cei care uită lecția primesc o a doua șansă, iar cei care au nevoie de sprijin găsesc în ea mai mult decât un profesor – un prieten. Această atitudine, combinată cu disciplină și respect, creează o atmosferă care motivează elevii să își depășească limitele.
„Mă mândresc cu ei în fiecare zi,” spune, „dar mai ales atunci când îi văd că își îndeplinesc visurile: note mari la Bacalaureat, admiterea la academii pe specializările pe care și le-au dorit, și mai ales când mă caută ani mai târziu, doar pentru a-mi spune ce mai fac.”
Este conștientă că a lucra într-un colegiu militar vine cu provocări și responsabilități suplimentare, dar consideră că disciplina elevilor este un atu major. „Elevii militari sunt priviți din exterior cu admirație,” remarcă. „Au ceva în plus, o maturitate și un respect care îi fac speciali.”
„Luciana Surugiu este, iată, un mentor, un model și o sursă de inspirație pentru generații întregi de elevi militari care, datorită ei, învață să viseze, să muncească și să își descopere potențialul”, se încheie prezentarea profesoarei.