Emoții mari pentru peste 4.400 de elevi din ultimul an de liceu care, de luni, 27 ianuarie, vor susține probele de evaluare a competențelor din cadrul examenului de bacalaureat.
În acest an școlar aceste testări sunt programate mult mai devreme ca de obicei, în timpul anului școlar, și nu pe durata verii, după absolvire, cum era până acum.
„În județul Suceava, pentru susținerea probelor s-au înscris 4.429 elevi/ absolvenți, în 42 de unități de învățământ liceal”, informează Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava.
Prima probă, de evaluarea a competențelor în limba română, se desfășoară de luni, 27 ianuarie, până joi, 29 ianuarie, cu 4.138 de candidați în județ.
După evaluarea de la limba română, este programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - ucraineană (29-31 ianuarie), cu 14 candidați înscriși.
Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională se desfășoară între 3 și 5 februarie 2025. Sunt 3.711 candidați: 3.503 - limba engleză, 192 - limba franceză, 16 - limba germane.
Evaluarea competențelor digitale este programată pentru 5-7 februarie, cu 3.555 de candidați.
„Diferența de candidați este datorată situațiilor de echivalare / recunoaștere a probelor, pentru elevii/absolvenții din seriile curente și anterioare înscriși la examen”, tranmite IȘJ.
- Condiții speciale pentru trei candidați
Trei candidați vor susține testările în condiții speciale.
Aceștia vor avea un timp de lucru suplimentat cu 10 minute pentru probele orale și cu 30 minute pentru probele scrise specifice evaluării competențelor.
Inspectoratul Școlar mai transmite că „potrivit calendarului examenului național de bacalaureat 2025, înscrierea candidaților la probele scrise va avea loc în perioada 2 – 6 iunie 2025”.
- „Să nu vă temeți de propriile emoții, dar nici nu vă îngrijorați mai mult decât este cazul”
Ministrul Educației, Daniel David, a transmis elevilor un mesaj înainte de începerea probelor de evaluare a competențelor: „Ca psiholog vă spun că hipermotivarea/ stresul negativ intens (distresul) nu vă ajută, dar o motivare adecvată, în condiții de echilibru psihologic și chiar de o doză rezonabilă de stres (eustres), vă poate mobiliza la examinări. Așadar, să nu vă temeți de propriile emoții, dar nici nu vă îngrijorați mai mult decât este cazul, deoarece asta nu ajută, doar fiți curajoși și încrezători și dați toți ce aveți mai bun la momentul examinărilor!
Celor care veți obține performanța așteptată vă spun de pe acum felicitări! Celor care nu veți atinge performanța așteptată vă reamintesc că, deși este o evaluare importantă, aceasta nu vă definește valoarea personală, ci doar performanța punctuală; să învățăm din rezultat și să încercăm să-l folosim cât mai înțelept!”.