Două piese de mare valoare, respectiv două colane din argint din secolul al II-lea, descoperite în urmă cu doi ani la Soloneț, se aflau în expoziția numită „Dacia. Regatul aurului și argintului”, la muzeul Drents, din Assen – Țările de Jos, jefuit la primele ore ale zilei de sâmbătă, de autori încă neidentificați.
Valoarea pieselor este între 20.000 și 30.000 de euro.
Directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu, a declarat că până la momentul transmiterii acestei știri nu a fost informat dacă piesele care proveneau de la Suceava au dispărut, singurele piese despre care se știe sigur că au fost furate fiind coiful de la Coțofenești, confecționat aproape în întregime din aur pur, și trei brățări din aur.
Potrivit directorului Ursu, expoziția a fost deschisă la Assen în iunie, anul trecut, când a fost și el prezent la inaugurare. Durata a fost prelungită până săptămâna viitoare, deoarece s-a bucurat de mare succes. Din Țările de Jos urma să fie dusă la Cracovia. Directorul s-a declarat foarte surprins de jaf pentru că „orașul este unul foarte liniștit, pare că acolo nu se întâmplă nimic”.
„Lumea a luat-o complet razna. Este interesat de ce au furat coiful de la Coțofănești, este o piesă care poate fi recunoscută imediat. Sper că nu pentru topit”, a declarat Ursu, cu îngrijorare. De asemenea, acesta a spus că „se demonstrează încă o dată că lipsa pazei umane își spune cuvântul”.
Potrivit NOS Journaal din Țările de Jos, https://nos.nl/artikel/2553183-archeologische-topstukken-buitgemaakt-bij-inbraak-drents-museum, sâmbătă dimineața, în jurul orei 3.45, la muzeul Drents din Assen a avut loc o explozie, urmată de o spargere.
„Muzeul Drents găzduiește în prezent o mare expoziție de arheologie despre vechiul imperiu al Daciei din România de astăzi, numită Dacia - Imperiul Aurului și Argintului. Muzeul conține peste cincizeci de comori de aur și argint din România din secolul XX î.Hr. până în secolul al III-lea d.Hr.”, scriu jurnaliștii olandezi, care afirmă că piesele furate sunt „capodopere arheologice”. Ei citează Procuratura Publică și poliția, ai căror reprezentanți au declarat într-o conferință de presă că în urma exploziei ferestrele muzeului au fost sparte, iar clădirile din jur au fost, de asemenea, deteriorate. Potrivit polițiștilor, sunt mai mulți autori, iar spargerea a fost bine pregătită.
Nimeni nu a fost încă arestat, dar autorii pot fi văzuți pe imaginile camerelor de supraveghere și a fost găsită o mașină arsă. „Este posibil ca autorii să luat un alt vehicul în apropierea mașinii care arde”, a spus poliția, citată de ziar.
De asemenea, îl citează pe directorul general al muzeului, Harry Tupan, care numește ziua de sâmbătă „zi neagră pentru Muzeul Drents și pentru Muzeul Național de Istorie din București” și care „a reacționat furios la dispariția pieselor”: „profesia noastră nu este despre aur. Este despre moștenirea culturală și acea moștenire ne-a fost luată într-un mod foarte crud și asta doare".
Potrivit lui Tupan, cel puțin patru capodopere au fost furate. Directorul general și-a anunțat imediat colegul român, care „a fost extrem de șocat și părea palid ca moartea”.
Directorul Tupan a mai declarat că securitatea muzeului era în regulă, din câte se știa.
Poliția investighează jaful și cheamă eventualii martorii să se prezinte. Muzeul va rămâne închis în următoarele zile.
Expoziția cuprinde aproape 700 de piese din metale prețioase din vechea Dacie, descoperite în România, care fac parte din peste 50 de tezaure.