vineri, 24 ian 2025 - Anul XXX, nr. 19 (8854)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Hora Unirii și ceremonii militare și religioase, la Suceava, de Ziua Unirii Principatelor

Vineri, 24 Ianuarie 2025 (17:02:16)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Împlinirea a 166 de la realizarea Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Suceava, în centru, lângă Palatul Administrativ, prin organizarea de ceremonii militare, religioase, depuneri de coroane și jerbe de flori, dar și prin Hora Unirii, în care s-au prins mare parte din participanții la eveniment.

După ce reprezentanții oficialităților locale și județene s-au poziționat de o parte și de alta a bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de al cărui nume rămâne legată în istorie atât Mica, cât și Marea Unire, evenimentul a debutat prin prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, intonarea imnului de stat al României, oficierea serviciului religios și o slujbă de pomenire, urmată de alocuțiuni privind semnificația evenimentului.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, și primarul municipiului Suceava, Vasile Rîmbu, au transmis mesaje cu puternică încărcătură patriotică și îndemn la unitate, făcând o paralelă cu evenimentele de acum mai bine de un secol și jumătate.

La ceremonie au fost prezenți și prefectul Alexandru Moldovan, cu subprefecții Florin Sinescu și Alexandru Flandorfer, vicepreședintele Consiliului Județean Nicolae Robu, viceprimarii Sucevei, Dan Ioan Cușnir și Daniel Ungurian, deputatul Mirela Elena Adomnicăi, actuali și foști consilieri locali și județeni, militari rezerviști și șefi de instituții.

După depunerea de coroane și jerbe de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, atât de către oficialități și reprezentanți ai instituțiilor, dar și de către reprezentanți ai asociațiilor veteranilor de război, ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere, precum și ai Asociației Cultul Eroilor Suceava, la final a avut loc o mică paradă militară cu defilarea detașamentului de onoare și prezentarea onorului.

Hora Unirii a încheiat manifestările dedicate Unirii Principatelor, mare parte din cei prezenți alăturându-se în cercul care tot creștea, ocupând întreaga zonă carosabilă dintre Parcul Central și Parcul Steagurilor.

 

·       Gheorghe Șoldan: ”La 166 de ani distanță, suntem membri cu drepturi depline în Uniunea Europeană, am aderat complet la spațiul Schengen, călătorim fără vize în SUA și facem parte din cea mai mare și mai puternică alianță militară”

 

Mesajul președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, a fost primul rostit cu ocazia sărbătoririi Micii Uniri, la Suceava:

”Ziua Unirii Principatelor Române, Mica Unire, pe care o sărbătorim în fiecare an pe 24 ianuarie, nu a fost deloc mică, ci a reprezentat piatra de temelie a României moderne de astăzi.

Și acum 166 de ani, când s-a realizat acest prim pas pentru înfăptuirea statului național unitar roman, au fost mulți care nu și-au dorit unirea. Și din afara țării, dar și din interior.

Cu toate astea, elitele acelor vremuri au reușit, prin voință, curaj și inteligență politică, să depășească toate aceste obstacole și să realizeze Unirea Moldovei cu Țara Românească prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza.

Un domnitor care a visat la o Românie modernă și europeană și a făcut primii pași importanți în această direcție.

Astăzi, la 166 de ani distanță, suntem membri cu drepturi depline în Uniunea Europeană, am aderat complet la spațiul Schengen, călătorim fără vize în SUA și facem parte din cea mai mare și mai puternică alianță militară.

Fiecare comunitate din România s-a dezvoltat cu fonduri europene, investițiile au atins niveluri record, iar România continuă să crească.

Unul dintre cele mai puternice simboluri ale sărbătorii de astăzi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu, dar profund: doar împreună vom reuși.

Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859 ne-a arătat cât de important este ca românii să fie uniți, pentru interesul fiecăruia dintre noi, dar și al țării noastre.

În calitate de președinte al Consiliului Județean Suceava, îmi doresc să continuăm moștenirea marelui Cuza, de data asta prin unirea economică a Moldovei cu restul țării, prin Autostrada A7, și să vedem cât mai repede realizat tronsonul Pașcani – Suceava – Siret.

Să modernizăm Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare”, dar și toată infrastructura rutieră din județ.

Să creștem numărul turiștilor, să atragem investitori în județ și să creăm locuri de muncă mai bine plătite.

Dar cel mai așteptat exemplu de unire pe care îl putem arăta comunităților din care facem parte este cel dat de noi, actuala clasă politică.

Să fim mai responsabili în declarații și în acțiuni și, indiferent de partidul din care facem parte, să dăm mână cu mână pentru binele țării, al județului și al sucevenilor.

La mulți ani tuturor!

La mulți ani, România!”

 

·       Mesajul primarului Vasile Rîmbu la împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române

 

Discursul primarului Sucevei la sărbătorirea Micii Uniri a avut mai multe mesaje-cheie transmise, cu referire la situația actuală, comparată și cu cea de acum un secol și jumătate în urmă.

”Astăzi, pe 24 ianuarie, ne aflăm aici pentru a celebra un moment istoric pentru națiunea noastră - acum 166 de ani, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost realizată Mica Unire. Este o zi care ne amintește de curajul, viziunea și hotărârea unui om care a avut puterea să transforme un ideal național într-o realitate durabilă.

La 1859, Unirea Moldovei cu Țara Românească nu a fost doar un act politic. A fost un pas hotărâtor spre modernitate, spre construcția unei națiuni unite, care să stea cu demnitate între statele europene. (....)

Câți dintre liderii de astăzi mai dau dovadă de curaj și sunt capabili să ia decizii grele pentru binele comun? România de astăzi are nevoie, mai mult ca niciodată, de oameni care înțeleg faptul că datoria unui lider nu este să privească spre trecut cu nostalgie, ci să construiască un viitor mai bun, mai drept, mai prosper.

Fără unitate, fără solidaritate - așa cum ne îndeamnă versurile poeziei lui Vasile Alecsandri, versuri care au devenit Imnul Micii Uniri - fără decizii care să fie luate în interesul întregii națiuni, riscăm să ne pierdem în drumul nostru către progres.

Mica Unire – acel prim pas spre Marea Unire de mai târziu – ne arată că fiecare generație are momentul său de alegere. Alegem să trenăm într-o stare de conflict și dezbinare sau alegem să fim uniți și să facem cu toții pași spre un viitor mai bun?

Astăzi, când stăm în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în inima Sucevei, ne putem inspira din exemplul său. Cuza a fost un om al faptei, nu doar al vorbelor. A avut curajul să ia decizii nepopulare, dar necesare, pentru că a întrevăzut o Românie modernă și puternică. Este o lecție pe care nu avem voie să o uităm.

Să ne unim, așadar, eforturile pentru a face din Suceava, din Moldova, din toată țara o comunitate în care valorile promovate de Cuza – unitatea, dreptatea, progresul – să fie mereu vii”, sunt câteva din ideile principale transmise de edilul Sucevei, care a defilat alături de comandantul Garnizoanei Suceava, la momentul de început, când a avut loc și prezentarea onorului.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hora Unirii și ceremonii militare și religioase, la Suceava, de Ziua Unirii Principatelor.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Hora Unirii și ceremonii militare și religioase, la Suceava, de Ziua Unirii Principatelor1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei