Ați auzit de tehnica ”spoofing”? Ei bine, este vorba de un nou tip de înșelăciune în care apar falși lucrători bancari, respectiv falși polițiști.
Escrocii folosesc aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează diferite persoane, pretinzându-se angajați ai băncilor. Cu acest prilej, își anunță victimele că ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile.
Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Din păcate, au fost deja persoane care au rămas fără sume importante de bani, iar escrocii vor continua să acționeze.
Pe scurt, aceasta este tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună-credință).
Pentru a evita astfel de neplăceri, reprezentanții IPJ Suceava au transmis o serie de recomandări:
• Nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani.
• Verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate.
• Nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte!
• Dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.).