Serviciul Salvamont Suceava a transmis o serie de recomandări pentru turiștii care vor să facă drumeții în zona de munte a județului. Salvamontiștii avertizează asupra faptului că mai multe trasee montane din masivele Călimani și Rarău – Giumalău nu sunt recomandate pentru a fi parcurse în această perioadă. Potrivit Salvamont Suceava, în zona montană a județului stratul de zăpadă, la altitudini de peste 1000 de metri, respectiv în masivele Călimani, Rarău, Giumalău, Bistriței și Suhard, este de circa 60-70 cm, iar acolo unde vântul a viscolit-o, de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin, sau pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate depăși doi metri, iar traversarea acestor zone necesită o atenție sporită.
În aceste condiții, în masivul Călimani nu sunt recomandate trei trasee, respectiv cel marcat cu punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele, cel marcat cu punct albastru, între Gura Haitii și vf. Călimaniul Cerbului, și traseul marcat cu cruce roșie, Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului. În masivul Rarău – Giumalău nu sunt recomandate traseul cu cruce galbenă, Izvorul Limpedea – Rarău, și traseul marcat cu cruce roșie, între Polița Caprelor și cabana Giumalău.
Salvamontiștii suceveni au mai informat că pentru masivul Călimani, traseul Gura Haitii – 12 Apostoli se poate parcurge pe jos, cu precizarea că în funcție de starea vremii turiștii vor avea nevoie de „gheruțe” sau colțari, iar drumul spre exploatarea Călimani, din Gura Haitii, este accesibil pentru autovehicule doar circa 9 km, până la punctul de informare al Parcului Național Călimani, după care este potecă făcută și accesibilă pentru mers pe jos doar până la carieră. Restul traseelor din acest masiv, exceptând traseele nerecomandate mai sus, necesită echipament special, respectiv schi de tură sau rachete de zăpadă. De asemenea, pentru masivul Suhard sunt obligatorii rachetele de zăpadă sau schiurile de tură, iar traseele sunt recomandate doar turiștilor cu experiență. Pentru masivul Giumalău, sunt recomandate traseele cu bandă roșie, Transrarău – vârful Giumalău, cel cu triunghi roșu, Rusca – cabana Giumalău, în timp ce restul traseelor din acest masiv, cu excepția celor nerecomandate mai sus, necesită echipament special, respectiv schi de tură sau rachete de zăpadă.
În masivul Rarău, traseul pentru circuitul Pietrele Doamnei este în totalitate acoperit de zăpadă, iar poteca formată este înghețată și alunecoasă. Traseul nu este recomandat pe perioada iernii.
Pe traseul Slătioara – Rarău, până la 1200 de metri stratul de zăpadă este nesemnificativ, apoi condițiile de iarnă se fac simțite, mai ales de la 1.350 m, unde zăpada veche a format o crustă ce îngreunează deplasarea. Poteca este deschisă până sub Popii Rarăului pe ambele trasee.
Pe traseul cheile Moara Dracului - Rarău drumul de acces este practicabil în condiții de iarnă, mai puțin ultimul kilometru. Podețele din chei sunt acoperite cu zăpadă și gheață, iar o parte din balustrade și elementele de siguranță sunt deteriorate. Pe ultima parte a traseului și până la Șaua Ciobanilor momentan poteca nu mai este deschisă. Turiștilor li se recomandă prudență maximă și echipament adecvat și adaptat condițiilor de iarnă.
În final, Salvamont Suceava a făcut următoarele recomandări pentru turiștii care vor să meargă la munte: să țină cont de atenționările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitații etc.) deoarece temperaturile pot varia foarte mult într-un interval de timp scurt, iar acest lucru afectează în mare măsură stabilitatea stratului de zăpadă; să fie echipaţi corespunzător cu ghete, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, dulciuri, ochelari etc. și să aibă numerele de telefon ale serviciului Salvamont şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis. În cazul în care turiștii consideră că au anumite probleme, este indicat să telefoneze serviciului Salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice.
Telefoanele utile pentru turiști sunt următoarele: 0745 313 052 şi 0725 826 668 (Salvamont), pentru informaţii și recomandări privind zona montană, și 112 pentru urgenţe.