Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Nicolae Robu a transmis un mesaj special către părinți și profesori de Ziua Culturii Naționale, în care i-a îndemnat să transmită mai departe copiilor dragostea de poezie. Nicolae Robu a amintit că pe 15 ianuarie este sărbătorită Ziua Culturii Naționale, iar anul acesta se aniversează un moment cu o profundă semnificație istorică și culturală, 175 de ani de la nașterea poetului național, Mihai Eminescu. „Am participat la ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la bustul lui Mihai Eminescu, situat lângă Biserica <Sf. Nicolae> și Teatrul Municipal <Matei Vișniec> din Suceava. Festivalul Literar <Mihai Eminescu>, ajuns la cea de-a 34-a ediție, continuă această frumoasă tradiție de a păstra vie moștenirea Luceafărului poeziei românești”, a spus Nicolae Robu. El a precizat că depuneri de coroane și jerbe au avut loc și la statuile poetului din Călinești Cuparencu și Putna, iar la Mănăstirea Putna a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria geniului eminescian și a familiei acestuia.
De precizat că tot pe 15 ianuarie au fost acordate și premiile ediției a XXXIV-a a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, respectiv Premiul Național Mihai Eminescu pentru exegeză eminesciană, decernat prof. univ. dr. Ion Dur, și premiul „Aristocrat al Scrisului Bucovinean”, acordat lui Ion Filipciuc pentru întreaga sa operă.
Robu a spus că toate aceste manifestări au fost organizate de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, în parteneriat cu Mănăstirea Putna, Teatrul „Matei Vișniec”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Primăria Comunei Putna și Primăria Comunei Șerbăuți.
„În calitate de profesor, dar și de tată, am un mesaj pentru toate cadrele didactice, dar și pentru toți părinții. Transmiteți mai departe copiilor dragostea de poezie, emoția, sensibilitatea și frumusețea ei.
Doar astfel vom reuși să păstrăm, de-a lungul timpului, valorile și identitatea noastră culturală, moștenirea lăsată de Eminescu și de toți marii noștri poeți și oameni de cultură. Să ne oprim o clipă din tumultul cotidian, să ne ridicăm ochii din telefoane și să ne amintim de Mihai Eminescu, de Ciprian Porumbescu, de Nicolae Labiș.
Și lista poate continua cu foarte multe nume importante ale culturii românești. Să celebrăm cultura noastră, să o trăim și să o transmitem generațiilor viitoare”, a încheiat vicepreședintele administrației județene.