La împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) organizează miercuri, 15 ianuarie, în ziua ce poartă semnul Culturii Naționale, o tradițională manifestare a Zilelor Eminescu.
Evenimentul poartă semnătura organizatorică a Bibliotecii USV, în parteneriat cu EcoTV Vatra Dornei, Școala de Etichetă și Bune Maniere Divad Luxury Tailoring, One Society Concept și Tipografia Lidana.
Evenimentul va debuta începând cu ora 09:30, la bustul poetului din Parcul ,,Mihai Eminescu”, unde elevi și studenți, însoțiți de profesori, bibliotecari și oameni de cultură, vor depune flori în omagiu Poetului Național. Programul manifestărilor va continua cu o conferință pe tema ”Mihai Eminescu în epoca TikTok. Cum îl citim pe poetul național astăzi?”, susținută de Adrian Jicu, lector univ. dr. la Facultatea de Litere a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, director al Bibliotecii Județene „C. Sturdza” din Bacău, în compania studentei Alexia Plăcintă (USV).
Cei interesați vor fi apoi invitați la Biblioteca Universității sucevene, unde îi va întâmpina vernisajul expoziției „175 de ani cu Eminescu”. Cărțile poetului Mihai Eminescu din colecțiile Bibliotecii USV vor fi prezentate de bibliotecar Ramona Țabrea, în Sala de lectură „Emanuel Diaconescu” din Corp E, et. I, începând cu ora 12:00, momentul fiind urmat de vizionarea filmului documentar de colecție ,,Eminescu, Veronica, Creangă”, regizor Octav Minar, 1914.
În cadrul Bibliotecii USV, în Sala de lectură „Mihail Iordache” din corp A, va fi organizată expoziţia de carte „Eminescu şi contemporanii săi”. Curatorii expoziției sunt bibliotecar Daniela Elena Prigoreanu şi Petru Daniel Diaconu. Programul zilei include, începând cu ora 18.00, recitalul de muzică şi poezie „Frumoasă-i”, susținut de poetul Sorin Poclitaru și cantautorul-poet Adrian Bezna. Manifestarea de miercuri va deschide seria de emisiuni ”Un ceai, o vorbă, o poveste...”, realizată de EcoTV Vatra Dornei, în colaborare cu Biblioteca USV. Coordonatori ai evenimentului sunt prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, bibliotecar Adriana Malanciuc și jurnalistul Liviu Timiș.