Atât la nivelul municipiului Suceava, cât și al celorlalte administrații locale din județ vor trebui luate măsuri pentru colectarea separată a deșeurilor textile, devenită obligatorie de la 1 ianuarie 2025.
Toți producătorii și deținătorii de deșeuri din România au obligația legală de a colecta separat deșeurile textile, conform Legii nr. 17/2023, care aprobă Ordonanța de Urgență nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.
Pentru a reduce poluarea și a îmbunătăți reciclarea, autoritățile locale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară vor trebui să implementeze sisteme dedicate colectării deșeurilor textile din deșeurile municipale.
Cetățenii, la rândul lor, vor avea obligația să depună deșeurile textile separat, în spațiile special amenajate, și să evite amestecarea acestora cu alte materiale sau deșeuri cu proprietăți diferite.
Autoritățile publice trebuie să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material şi să organizeze atribuirea conform deciziei luate.
În acest context, Garda de Mediu Suceava a atras atenția asupra faptului că încălcarea acestor prevederi, respectiv neîndeplinirea obligaţiilor și responsabilităților ce le revin autorităţilor administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 45.000 lei.
Impactul industriei textile asupra mediului
Industria textilă este unul dintre cei mai mari poluatori globali, iar deșeurile textile, precum îmbrăcămintea, lenjeria de pat și covoarele, contribuie la degradarea mediului într-un mod similar cu plasticul. În România, se aruncă anual aproximativ 160.000 de tone de deșeuri textile, însă doar între 6-10% sunt reciclate în condițiile actuale.
Cu o colectare separată bine organizată și o industrie de reciclare dezvoltată, procentul de reciclare ar putea crește la 25%, conform estimărilor Asociației Române pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX). Această măsură vine în sprijinul unui mediu mai curat și al unui sistem eficient de gestionare a deșeurilor, contribuind la atingerea obiectivelor ecologice stabilite la nivel european.