Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 ian 2025 - Anul XXX, nr. 1 (8836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9749 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Profesorii sunt prinși într-un sistem rigid, nu au libertatea și resursele pentru cerințele moderne ale elevilor”, spune Consiliul Elevilor

Vineri, 3 Ianuarie 2025 (10:24:09)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Suceava a derulat, la finele anului trecut, un sondaj printre elevii suceveni pentru a surprinde în ce măsură sunt respectate drepturile și interesele acestora.

Luna decembrie a adus și raportul studiului, iar rezultatele evidențiază o realitate îngrijorătoare: deși drepturile elevilor sunt stabilite în Statutul Elevului, singurul act ce prevede drepturile și obligațile acestora, în realitate ele nu sunt întotdeauna luate în considerare.

Ștefan Ioniță președintele Consiliului Județean al Elevilor Suceava, subliniază că„deși drepturile elevilor sunt consacrate legislativ, implementarea acestora rămâne de multe ori superficială. Din păcate, conducerile multor unități de învățământ par să manifeste un dezinteres față de respectarea acestor drepturi, concentrându-se mai degrabă pe inițiative de fațadă, precum organizarea unor proiecte extrașcolare superficiale, menite să sporească imaginea publică a instituțiilor fără a adresa problemele reale din școli. Astfel de abordări nu doar că subminează scopul educației, ci creează și o falsă impresie de progres, în timp ce nevoile elevilor rămân ignorate.

În paralel, profesorii, deși esențiali în procesul educațional, sunt prinși într-un sistem rigid care nu le oferă libertatea și resursele necesare pentru a răspunde cerințelor moderne ale elevilor. Această ruptură demonstrează nu doar o lipsă de interes real față de elevi, ci și o tendință de a prioritiza reputația instituției în detrimentul calității educației oferite”.

Acesta a mai spus că multe instituții de învățământ preuniversitar din județ omit diseminarea acestui Statut, având în vedere că un procent de 38,4% dintre respondenți au afirmat că nu au auzit niciodată de acesta. 

 

  • Ce au răspuns elevii suceveni

Raportul privind respectarea Statutului Elevului la noi în județ, în anul școlar 2023-2024, reprezintă centralizarea a 2.353 de răspunsuri din partea elevilor suceveni la 30 de întrebări privind experiențele lor din anul școlar precedent.

La întrebarea „În ce măsură consideri că materiile opționale îți satisfac nevoile și interesele?”, 13,8% dintre elevi consideră că aceste materii nu le satisfac deloc interesele, iar 13,2% consideră că satisfacerea intereselor lor este doar parțială. Cei mai mulți, 29,2%, susțin că aceste materii le îndeplinesc într-o oarecare măsură interesele.

Întrebați despre cazurile de tratament diferențiat în funcție de rasă, etnie, orientare sexuală sau alte criterii, 19,6% dintre elevi au afirmat că au observat discriminare între colegi. 13,6% au declarat că au fost tratați diferit de profesori, iar 2,7% au menționat discriminarea din partea personalului nedidactic, precum bibliotecarii, laboranții, îngrijitorii sau paznicii.

22% dintre elevii care au răspuns au participat în cursul anului școlar anterior la acte de violență care au pus în pericol integritatea corporală și a imaginii celor implicați

Cât privește decontarea cheltuilelilor de transport, doar 28,2% dintre elevii navetiști au avut dreptul respectat în totalitate, pe când 36,6% parțial și 34,4% deloc.

29,9% dintre elevii participanți la sondaj au semnalat că, în anul școlar precedent, au fost situații în care orele de curs nu au avut loc, fără un motiv justificat.

53% dintre elevii majori respondenți au semnalat încălcarea dreptului lor de a părăsi unitatea de învățământ.

 

  • „Acest raport reflectă vocea elevilor suceveni”

 

Consiliul Județean al Elevilor Suceava își exprimă îngrijorarea față de ponderea elevilor care nu au auzit de Statutul Elevului (38,4%), actul normativ al drepturilor și obligațiilor lor.

Consiliul solicită ca Inspectoratul Școlar Județean Suceava, împreună cu unitățile de învățământ preuniversitar din județ, să adopte măsuri concrete în vederea informării elevilor cu privire la noul Statut al Elevului, recomandă promovarea și diseminarea Statutului Elevului prin intermediul profesorilor diriginți, precum și integrarea informării în cadrul activităților extracurriculare.

„Trăim într-o perioadă în care educația trebuie evolueze într-o direcție modernă, adaptată nevoilor elevilor. Acest raport reflectă vocea elevilor suceveni, care sesizează nereguli semnificative la nivel județean. Conducerile multor unități de învățământ par să manifeste un dezinteres față de respectarea drepturilor elevilor. Astfel de abordări nu doar că periclitează evoluția sistemului de învățământ, dar și creează o barieră invizibilă între elevi și profesori”, declară președintele Consiliului Județean al Elevilor Suceava, Ștefan Ioniță.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Profesorii sunt prinși într-un sistem rigid, nu au libertatea și resursele pentru cerințele moderne ale elevilor”, spune Consiliul Elevilor.
 Vizualizări articol: 1242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Profesorii sunt prinși într-un sistem rigid, nu au libertatea și resursele pentru cerințele moderne ale elevilor”, spune Consiliul Elevilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei