Romeo Bolohan, profesor la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, a primit trofeul de finalist al campaniei Omul Anului 2024, în cadrul unei gale difuzate de TVR 1, în seara de 31 decembrie.
Dascălul a fost prezent pe scenă alături de elevi din clasa a VI-a, unde este diriginte.
„Vă mulțumec foarte mult. Cred că e important să ai credință în ceea ce faci, să îți dorești cu adevărat și să și faci ceea ce îți propui. Să ai principii și să le respecți”, a spus profesorul imediat după decernarea trofeului în cadrul galei.
Bolohan a spus că prezența în studioul TVR 1, precum și deplasarea la București, a reprezentat pentru el și elevii care l-au însoțit o experiență deosebită, extraordinară. Acesta a mulțumit tuturor oamenilor care l-au votat.
Iuliana Tudor a prezentat gala Omul Anului, un eveniment plin de emoţie şi bucurie, o sărbătoare a omeniei şi curajului, în care protagonişti au fost oameni ambiţioşi şi inimoşi, care cred în puterea lor de a schimba lumea în bine.
Reamintim că Romeo Bolohan a fost selectat printre cei 12 finaliști ai campaniei Omul Anului 2024, inițiativă lansată de TVR 1 în primăvara acestui an.
40 de eroi au fost prezentați telespectatorilor, care, alături de juriu, au decis numele celor 12 finaliști.
Marele câștigător a fost decis prin votul exprimat de către telespectatori și de către membrii juriului, format din personalități.
- „Dascălul care predă speranța”
Reportajul care a redat povestea de viață a profesorului, difuzat pe TVR1, s-a numit „Dascălul care predă speranța”.
Profesor de educație tehnologică și TIC de peste 20 de ani, Romeo Bolohan este prezent constant în spațiul public datorită inițiativelor sale sau rezultatelor pe care le-a obținut în competiții, singur sau alături de elevii săi, datorită implicării lui în campanii umanitare sau acțiuni educative.
„Povestea lui Romeo Bolohan începe la Casa de Copii, unde a crescut. În ciuda provocărilor, a reușit să urmeze Facultatea de Inginerie și Prelucrare a Lemnului, urmată de mastere în educație tehnologică, management educațional și protecție a mediului. (…) Experiența sa personală l-a inspirat să se dedice educației și să ajute copiii din centrele de plasament. Romeo spune că a căutat întotdeauna să le ofere oportunități copiilor pentru a-și depăși limitele și pentru a-și realiza potențialul”, se menționează în campania inițiată de Televiziunea Română.
Profesorul a lansat și coordonat o serie de proiecte care au transformat vieţile multor tineri din Dumbrăveni, dar și din casele de copii din Suceava.
Alături de elevii săi, unii dintre ei provenind din centre de plasament, a reușit să câștige olimpiade și concursuri.
„A fondat ONG-uri care se ocupă de diferite proiecte de educație și de sprijinire a tinerilor din medii defavorizate, inclusiv din centrele de plasament. A pus bazele unor programe de mentorat, pentru a-i pregăti pe elevi să facă față provocărilor vieții. De-a lungul timpului, a îndrumat peste 300 de tineri instituţionalizați, care au terminat diferite forme de învăţământ superior.
Profesorul a inițiat ateliere de dezvoltare personală și educație non-formală, care abordează aspecte esențiale precum gândirea creativă, soluționarea problemelor și antreprenoriatul”, notează www.tvr.ro.
Profesorul Bolohan duce o bătălie cu o boală necruţătoare, dar asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai iubiţi dascăli. El a fost diagnosticat cu insuficiență renală, iar de peste trei ani face câte două ședințe de dializă pe săptămână. Transplantul renal este șansa profesorului la o viață normală, la o viață care să-i permită să desfășoare firesc proiectele în care implică zeci de elevi. Cu toate că luptă pentru viaţa sa în aşteptarea unei veşti bune, Romeo Bolohan îşi găseşte energia necesară să desfăşoare activităţi caritabile.