Peste 9.000 de copii, tineri și adulți au participat, anul trecut, gratuit, la evenimentele organizate de Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc (BMCM), a transmis Nicoleta Bogoș, managerul instituției culturale câmpulungene pentru al doilea an consecutiv. Alte 16.191 de persoane au vizitat pagina de Facebook a instituției și a apreciat activitățile cultural-educaționale care s-au desfășurat aici.
Nicoleta Bogoș a explicat că anul 2024 a fost o perioadă cu bune și mai puțin bune, „dar am mers înainte și, în ciuda impedimentelor care nu au permis redeschiderea completă pentru public, ne-am străduit să readucem biblioteca în inima comunității, ca hub cultural-educațional de conectare a comunității”.
Mulțumind tuturor colaboratorilor, în numele ei, dar și în numele micuței, dar implicatei echipe a bibliotecii, pentru încredere și răbdare, pentru încurajare și pentru că au venit alături de echipa bibliotecii de fiecare dată când au fost chemați, managerul Nicoleta Bogoș a amintit și câteva dintre realizările anului care tocmai s-a încheiat.
În 2024, s-a redeschis Serviciul de împrumut carte, de Ziua Bucovinei, în cadrul căruia, numai într-o lună, au fost aproape 400 de utilizatori. Tot în bilanțul pe anul trecut sunt amintite și cele 12 lansări de carte desfășurate la BMCM, în cadrul ,,BMCM - 88 de ani de poveste”, patru concerte de folk și poezie și două concerte aniversare, 27 de evenimente educaționale, 19 ateliere de creație, nouă expoziții temporare, cinci simpozioane, 17 conferințe, 11 spectacole, șapte proiecții de film, șase evenimente de lectură outdoor, cinci concursuri multidisciplinare pentru copii, trei evenimente caritabile, un curs de șah desfășurat pe parcursul întregului an și șase competiții de șah cu participarea a peste 400 de copii și tineri.
· Colaboratori
Echipa BMCM a început anul 2024 cu o clădire goală și foarte multe reparații de făcut și l-a încheiat cu înființarea, mobilarea și dotarea Ludotecii, mobilarea, dotarea și redeschiderea secțiilor Împrumut Carte, mobilarea și amenajarea Sălii de Carte Rară, mobilarea și dotarea Mansardei BMCM - spațiu multifuncțional (expoziții, concerte, proiecții film, spectacole, competiții, alte evenimente), amenajarea și dotarea Sălii de carte „Bucovina”, amenajarea și dotarea spațiilor administrative, amenajarea și dotarea grupurilor sanitare pe toate palierele, amenajarea și dotarea depozitului de carte, amenajarea parțială a Sălii de Lectură - igienizarea și refacerea subsolului BMCM pe care managerul instituției vrea să-l transforme într-o Cafenea literară.
Nicoleta Bogoș a amintit că pe tot parcursul anului trecut a avut susținere necondiționată din partea Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, din partea primarului Mihăiță Negură, a secretarei Rodica Erhan, a Consiliului Local și din partea celorlalți colaboratori din primărie, sponsori, donatori și colaboratori.
Cu ajutorul acestora, managerul instituției și ceilalți 8 oameni din echipa BMCM au depus eforturi uriașe pentru finalizarea lucrărilor (în proporție de 95%) și redeschiderea, „independent de <deschiderea clădirii> și preluarea de către comunitate de la Compania Națională de Investiții, a secțiilor de Împrumut Carte, prin asumarea răspunderii (atât pentru servicii, cât și pentru celelalte evenimente organizate)”.
Tot anul trecut, BMCM a achiziționat 7.200 de cărți (1.200 din fonduri proprii, 6.000 din donații și sponsorizări). „Am avut peste 850.000 de lei - fonduri de la administrația locală pentru achiziții - și peste 150.000 de lei - finanțări din fonduri externe. Am reușit să formăm o echipă uimitoare, fără de care nimic nu ar fi fost posibil. Colaborăm cu zece voluntari extraordinari și peste 50 de instituții. Am reușit mobilarea și dotarea în proporție de 90%,
inventarierea întregului fond vechi de carte (cel mai greu demers din pricina condițiilor nefavorabile de depozitare din ultimii 7 ani), interacțiunea extraordinară cu mii de membri ai comunității și nu numai, depunerea documentației și obținerea avizelor de securitate, precum și instalarea sistemului aferent, depunerea documentației în vederea obținerii autorizației ISU”, a completat managerul BMCM.
Din păcate, spune Nicoleta Bogoș, anul trecut nu s-a reușit preluarea de către comunitate a clădirii de la CNI și redeschiderea completă pentru public, cu toate serviciile, dar promite că se va strădui mai mult anul acesta. În 2025, își propune, alături de echipa ei (căreia îi mulțumește pentru efort și determinare), să finalizeze lucrările de reabilitare și dotare, să aranjeze complet Sala de Lectură, Cafeneaua Literară și toate celorlalte spații, să amenajeze parcul BMCM, să obțină toate autorizațiile și avizele de funcționare, astfel încât prezența publicului „în casa noastră – BMCM” să fie sigură, plăcută și confortabilă.