Personalul de la Urgențele Spitalului Clinic „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a lucrat la foc continuu în perioada mini-vacanței de Crăciun, 24-29 decembrie. Medicul șef al UPU Suceava, dr. Liviu Cîrlan, a declarat că în cele 5 zile au avut nevoie de asistență medicală de urgență 1.767 de pacienți, cele mai multe prezentări înregistrându-se în data de 27 decembrie, 344 de pacienți.
În ziua de 24 decembrie au fost 220 de pacienți; pe 25 decembrie -250 de pacienți; 26 decembrie -317 pacienți; 28 decembrie – 336 de pacienți; 29 decembrie – 300 de pacienți.
Pentru comparație, la Urgențele Spitalului Clinic „Sf. Spiridon” din Iași, cu personal mult mai numeros decât la Suceava, „numărul record” de cazuri raportate a fost în data de 25 decembrie, de 210 pacienți, conform datelor prezentate de https://www.bzi.ro.
La Suceava, la UPU sunt 10 medici urgentiști și 6 medici pediatri. În această perioadă au lucrat câte 4-5 medici în turele de zi și 3 medici în turele de noapte (doi la UPU adulți, unul la UPU Pediatrie). În mod constant, în gărzile de noapte, în intervalul orar 20.00-08.00, la UPU sunt peste 100 de prezentări.
„Sunt medici care fac 5-8 gărzi într-o lună, iar la UPU Pediatrie, chiar 10-11 gărzi într-o lună”, a declarat dr. Cîrlan. Potrivit acestuia, aproximativ 20% din prezentările din perioada 24-29 decembrie au fost copii.
Din numărul total de cazuri care au ajuns la UPU în aceste zile, 30 au fost cetățeni străini: 21 din Ucraina, ceilalți din Bangladesh, Nepal, Italia și Germania.
Dr. Cîrlan a mai spus că 10 pacienți au fost victime ale accidentelor rutiere; 5 cazuri, dintre care patru copii și un adult au fost răniți de petarde. Unul dintre copii a fost transferat la Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria” din Iași, iar altul a fost internat la Chirurgie infantilă, la Suceava.
În ceea ce privește consumul de alcool în exces, dr. Cîrlan a declarat că au fost „mult peste normal”: 32 de cazuri de intoxicații cu alcool/ etilism acut, dintre care 31 la adulți și unul la un minor.
Excesele alimentare și consumul de alcool, mai ales în situații în care oamenii au ținut post șase săptămâni înainte, au dus și la decompensarea unor afecțiuni cronice cardiovasculare, ceea ce a făcut ca aceste persoane să aibă nevoie de asistență medicală.
Aproximativ 30% dintre prezentările din perioada menționată au fost cu afecțiuni respiratorii, inclusiv cazuri de gripă și, sporadic, de Covid-19, pentru unele fiind necesară internarea în spital.
În aceste zile, s-au mai prezentat la UPU și 6 persoane care reprezintă cazuri sociale.