Elevi ai Școlii Gimnaziale Salcea, îmbrăcați în costume populare, au colindat joi, 19 decembrie 2024, redacția Monitorului de Suceava. Este vorba de elevii clasei a II-a A de la Şcoala Gimnazială „Aurelian Stanciu” Salcea, conduşi de prof. Mihaela Beresca.
Copiii ne-au încântat cu un program care a cuprins o scenetă, în care protagoniști au fost „Măriuca”, interpretată de Emilia Gavrilovici, „Sora ei mai mare”, interpretată de Adelina Coștiug, și „Fratele”, interpretat de Luca Sfeclă. „Măriuca” a purtat un costum tradițional, cu cojocel alb, șosete din lână, opinci, batic și trăistuță. De o parte dintre costumele pe care le-au purtat copiii s-au ocupat părinții, iar trăistuțele au fost confecționate de o croitoreasă din Salcea, „tanti Dina”, în urmă cu două zile, dintr-un preș donat de bunica învățătoarei MihaelaBeresca, care are 96 de ani.
· Autentic
Opincile „Măriucăi” au fost cumpărate de Mihaela Beresca dintr-un târg de la Prislop, la fel ca și alte elemente din costumele copiilor. „Sunt pasionată de tradiții și de cultura populară și am foarte multă recuzită pentru astfel de evenimente. Anul trecut, din banii adunați din colindat am cumpărat și iile pentru copii”, ne-a povestit profesoara.
Cei mici, dar și coordonatoarea lor, ne-au încântat cuinterpretarea sensibilă a unor colinde și cântece specifice sărbătorilor de iarnă, oferind bucurie celor care i-au primit. Colindătorii au fost răsplătiți de gazde cu colăcei și dulciuri.
· „Vrem să le insuflăm elevilor dragostea pentru tradițiile adevărate”
La fel ca și în anii anteriori, ne-a povestit prof. Mihaela Beresca, copiii colindă șise implică în campanii umanitare. În acest an, copiii vor merge să-i colinde și să le aducă un zâmbet pe buze bătrânilor de la Casa Nicolae, a Asociației Happy din Botoșani. „Vrem să ducem tradiția mai departe, pentru că este o bucurie în a dărui colinde, un zâmbet, o îmbrățișare și totodată să consolidăm grupul. Vrem să le insuflăm elevilor dragostea pentru tradițiile adevărate, pentru istorie, dar și să le trezim sentimentul de compasiune, de iubire și respect pentru persoanele vârstnice, mai ales pentru <bunicii> din căminele de bătrâni”, a completat prof. Mihaela Beresca.