Consiliul Județean Suceava a făcut în ultimele trei luni economii la fondul de salarii și cheltuieli curente de peste 7,9 milioane de lei, pe care i-a împărțit, în două zile, între 43 de localități aflate într-o situație financiară dificilă, după cum a declarat președintele Gheorghe Șoldan. De asemenea, pe baza documentelor justificative, administrația județeană a acordat ajutoare financiare pentru 12 persoane fizice aflate în extremă dificultate.
În ședința extraordinară din 18 decembrie a.c., deliberativul a repartizat suma de 69.000 lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Suceava, cu titlu de ajutor, pentru 12 persoane: 6 persoane din Pătrăuți, dintre care trei au primit câte 3.000 de lei, o persoană 4.000 de lei, una - 5.000 de lei și una 10.000 de lei; o persoană din Dolheștii Mari- 10.000 lei; una din Vicovu de Sus - 3.000 de lei; una din municipiul Suceava - 3.000 lei; una din Ciprian Porumbescu, 5.000 de lei; una din Voitinel - 10.000 lei; una din Vicovu de Jos - 10.000 de lei.
Suma de 6,9 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Suceava a fost repartizată unui număr de 38 unități administrativ-teritoriale aflate în situații de extremă dificultate, „în baza solicitărilor și justificărilor acestora, solicitări pe propria răspundere a ordonatorilor principali de credite de la primăriile respective”, după cum a precizat Gheorghe Șoldan.
Repartizarea i-a nemulțumit pe consilierii PNL, pe motiv că, dintre cele 38 de primării care au primit bani, 32 „sunt cu conducere PSD”, după cum a acuzat consilierul PNL Cătălin Tibeică. Acesta a scris pe pagina personală de socializare că 5,9 de milioane de lei s-au alocat pentru 32 de localități cu primari PSD, 600.000 de lei pentru patru localități cu primari PNL, 200.000 de lei pentru o localitate cu primar de la AUR (Bosanci) și 200.000 de lei pentru o localitate cu primar USR (Milișăuți).
Întrebat despre criteriile pe baza cărora s-au repartizat banii, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Șoldan, a răspuns că a avut în vedere solicitările primite de la primăriile aflate în situații extrem de dificile și a exclus orice influență politică. Șoldan a argumentat că în anul 2024, localitățile cu primari PNL din județul Suceava au primit 17 milioane de lei, în timp ce cele cu primari PSD au primit 10,3 milioane de lei. „Este pentru prima dată când primesc bani și localitățile cu primari de la USR sau de la AUR, Milișăuți și Bosanci”, a subliniat Șoldan.
În ceea ce privește a doua ședință de repartizare a unor bani „din economii”, care a avut loc joi, 19 decembrie, consilierii au votat împărțirea sumei de 1 milion de lei, cu 35 de voturi pentru și o abținere, a consilierului județean PNL Daniela Mitrea-Muntean Rozmeni. Astfel, 250.000 de lei au fost alocați municipiului Rădăuți (primar PNL), care risca să rămână fără încălzire; 200.000 de lei la Vatra Dornei (primar PNL), tot pentru asigurarea încălzirii; 100.000 de lei – Vatra Moldoviței (PNL); 150.000 Moara (PNL); 150.000 Drăgușeni (PSD); 150.000 de lei -Forăști (PSD).
La finalul ședinței, liberalul Cătălin Tibeică și-a exprimat satisfacția pentru că localități cu primari PNL au primit bani.
Colega sa de partid, Daniela Mitrea-Muntean Rozmeni s-a abținut atât de la votarea ordinii de zi, cât și a proiectului de repartizare a banilor, pe motiv că ședința extraordinară deîndată n-ar fi fost legal convocată și că primăriile nu pot să vină la sfârșitul anului „și să spună că nu le-au ajuns banii de curent”.
Deși secretarul județului, Petru Tănasă, i-a explicat că în administrația publică astfel de ședințe sunt prevăzute de lege, Daniela Mitrea-Muntean Rozmeni, fost judecător la Curtea de Apel, pensionată în 2022, aflată la primul mandat de consilier județean, a dorit să aibă ultimul cuvânt și le-a cerut atât președintelui CJ, cât și secretarului, ca pe viitor să fie mai atenți.