Compania suceveană Loial Impex, în calitate de constructor, a finalizat cu succes luna aceasta un proiect ambițios și inovator pentru SC Vrancart Recycling SRL, societate din grupul Vrancart SA, din Adjud, beneficiarul acestei investiții. Este vorba despre o instalație de cogenerare de ultimă generație, care transformă deșeurile în energie termică și electrică, demonstrând astfel un angajament puternic față de economie circulară și reducerea impactului asupra mediului.
Construită într-o hală de 1000 mp și 18 metri înălțime, cu un coș de fum de 28 de metri, instalația se remarcă prin complexitatea sa. Sala cazanului, cu dimensiuni impresionante (24,2 x 31,5 metri), adăpostește echipamente de înaltă performanță. Potrivit reprezentanților Loial Impex Suceava, proiectarea și execuția fundațiilor au constituit o provocare majoră, având în vedere amplasarea în zona seismică Vrancea. Loial Impex a proiectat și executat structura de rezistență a clădirii, inclusiv scări și platforme, pentru a rezista la cutremure de până la 8 grade pe scara Richter.
Fluxul tehnologic este complet automatizat, necesitând doar două persoane pe schimb. Monitorizarea și controlul se realizează printr-un sistem SCADA avansat. De asemenea, proiectarea integrală 3D a întregului proiect, de la construcție la instalațiile electrice, termice și de ventilație, a fost esențială pentru gestionarea complexității sale.
„Aburul supraîncălzit, la temperaturi de până la 450 grade Celsius și presiuni nominale de lucru de până la 60 barg, a necesitat o analiză structurală complexă a conductelor, pentru a face față dilatărilor termice extreme. Această instalație transformă deșeuri diverse (plastic, hârtie, nămol uscat, tocătură lemnoasă etc.) în energie termică și electrică de 1,7 MWe. Combustibilul menționat anterior rezultă din procesele de colectare și producție la nivelul companiei Vrancart. Proiectarea integrală 3D a permis o planificare precisă și optimizarea construcției instalației, gestionând cu succes complexitatea proiectului”, a transmis Marian Dragomir, director în cadrul firmei Loial Impex Suceava. El a adăugat că această investiție este unică în România, reprezentând un prim proiect de acest gen. Mai mult, instalația funcționează pe bază de deșeuri, producând energie termică și electrică cu un control riguros al emisiilor, prin monitorizare și tratament chimic, pentru a minimiza impactul asupra mediului. „Proiectul este un exemplu remarcabil de inovație în domeniul energetic și al gestionării deșeurilor, contribuind la un viitor mai sustenabil”, a încheiat Marian Dragomir.