Noi măsuri în privința gestionării și exploatării pădurilor din România vor fi puse în aplicare de anul viitor, în baza proiectului de lege privind Codul silvic care a fost adoptat marți, 17 decembrie, cu majoritate de voturi, de Camera Deputaților.
Acesta reglementează regimul silvic, guvernanța sectorului silvic, controlul aplicării și respectarea regimului silvic, precum și regimul sancționator al acestuia.
Pentru punerea în aplicare a noului Cod Silvic mai este necesară promulgarea acestuia de către președintele României, precum și publicarea în Monitorul Oficial.
Noul Cod Silvic stabilește cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure, una dintre principalele măsuri prevăzute fiind supravegherea video a drumurilor forestiere care să ajute la descoperirea furturilor și tăierilor ilegale.
Este reglementat totodată sistemul de sancţiuni penale şi regimul măsurilor asiguratorii şi confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport, ca urmare a săvârşirii unor fapte care sunt încadrate ca infracţiuni.
”Am reuşit să micşorăm pragul pentru care vom confisca mijloacele de transport. Acest prag era de 10 metri cubi în vechiul Cod silvic şi de prea multe ori constatam că hoţii de lemne fură cu doar 9 metri cubi sau 9,9 metri cubi. În actualul Cod silvic nu doar că am micşorat limita la 5 metri cubi, avem şi un prag de 20% şi, în măsura în care hoţii fură şi mai puţin, dar, adunate, acele transporturi depăşesc greutatea de 5 metri cubi, din nou vom confisca mijlocul de transport”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Conform acestuia, hoţii de lemne nu se mai sperie de amenzi contravenţionale, nici de dosare penale, ci doar când le sunt confiscate mijloacele de transport, de aceea reducerea pragului de confiscare pentru transporturile de masă lemnoasă fără acte este considerată cea mai eficientă măsură de combatere a fenomenului.