Componenții echipei de rugby seniori din Gura Humorului, care s-au clasat în acest an pe locul III în Divizia Națională de Rugby, cea mai bună performanță de la reînființarea clubului, și-au primit medaliile și trofeul în cadrul unei gale festive care a avut loc în seara zilei de 13 decembrie, la Hotelul Aldi, o locație care este un fel de ”acasă” pentru acești sportivi.
La gală au participat sportivii, familiile lor și grupul de oameni de afaceri susținători, nu mulți, dar apropiați de acest sport.
· Mai bine de jumătate dintre jucători nu au putut fi motivați financiar în acest sezon
Pe lângă momentul festiv, de înmânare a medaliilor și cupei, gala a avut și rolul de a se strânge un fond din care să fie premiați sportivii care au jucat în acest sezon în mod voluntar.
Datorită unor sponsori și Asociației ”Mingea Ovală”, 12 jucători au avut asigurate burse lunare, însă restul nu au putut fi motivați financiar în acest sezon.
RC Gura Humorului este un club care se susține doar din fonduri private, iar bugetul din acest an a ajuns doar pentru costurile mari ale unei echipe de rugby, deplasări, masă sportivi, bareme arbitraj, fonduri pentru recuperare sportivă etc.
· Licitația deschisă a adus aproximativ jumătate din fondurile strânse datorită unor oameni care apreciază munca băieților
Gala a fost prezentată de redactorul-șef al cotidianului Monitorul de Suceava, Tiberiu Avram, iar în cadrul a patru licitații deschise s-au strâns 12.000 de lei.
Prezentatorul a ”tras” cât de mult s-a putut de invitați pentru a se ajunge la strângerea unei sume semnificative pentru sportivi.
Unul din sponsorii RC Gura Humorului, omul de afaceri Dan Rusu, a achiziționat cu 4.000 de lei tricoul de la Naționala României cu care a jucat humoreanul Daniel Plai.
Tricoul purtat de suceveanul Alin Conache, la selecționata ”Lupii României”, a fost adjudecat în cadrul licitației, cu 2.000 de lei, de către Ionuț Crețuleac, în timp ce un ceas Undone, personalizat, legat de medalia olimpică adjudecată de România, la rugby, în 1924, a fost cumpărat cu 4.000 de lei de Alex Sevastru, fost jucător de rugby și fiul lui Vasile Sevastru, fost rugbist din generația care a jucat în prima echipă de seniori a orașului, Minerul Gura Humorului.
Un tablou al artistului plastic Radu Bercea a fost cumpărat cu 2.000 de lei de către Vasile Andronic, fost rugbist din generația care a jucat în prima echipă de seniori a orașului, Minerul Gura Humorului, și fratele lui George Straton, fost președinte al Federației Române de Rugby.
· Banii se strâng greu la un club privat
Alți 7.000 de lei s-au strâns în urma unei licitații închise, cu tricouri și mingi de rugby semnate de jucători de la RC Gura Humorului.
”În total, în urma galei s-au strâns aproximativ 25.000 lei, sumă care include si vânzarea de bilete, de unde se va acoperi și o parte din cheltuielile avute cu desfășurarea evenimentului. Evenimentul a fost posibil cu ajutorul sponsorilor, astfel s-au redus cheltuielile la minimum, cu contribuție semnificativă din partea Hotel Aldi”, a precizat Gabriela Popescu, singura femeie președinte de club de rugby din România, implicată în organizarea acestei gale.
Banii vor fi împărțiți sportivilor care au evoluat voluntar în acest sezon, unul lung, cu 20 de meciuri, în campionat și în Cupa României.
· Performanță cu bani puțini. Continuitatea vine dinspre cele șapte echipe de juniori de la Humor
Managerul-jucător Ștefăniță Rusu, încă pe teren la 48 de ani, antrenorul din acest an al echipei de seniori, fijianul Sean Morrell și antrenorul CSȘ Gura Humorului, Andrei Varvaroi, sunt printre cei care au vorbit în cadrul galei și le-au mulțumit tuturor sportivilor pentru dăruire.
La performanța de la Gura Humorului a contribuit semnificativ și Asociația ”Mingea Ovală”, prin faptul că a susținut financiar câțiva jucători, inclusiv străinii ajunși la Gura Humorului, în frunte cu antrenorul-jucător Sean Morrell.
În mod evident, la Gura Humorului se poate vorbi de performanță și continuitate.
Performanța este că o echipă de seniori supraviețuiește și crește doar din fonduri private, iar continuitatea este demonstrată de faptul că la CSȘ Gura Humorului, după cum a detaliat Andrei Varvaroi, sunt șapte echipe de juniori la diferite categorii de vârstă.