Cele mai bune cărți publicate în anul 2023, cărți ale scriitorilor suceveni, au fost premiate vineri, 13 decembrie 2024, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Sala de Artă „Elena Greculesi”, în cadrul Galei Premiilor Societății Scriitorilor Bucovineni (SSB).
Juriul, format din prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc (președinte), prof. Isabel Vintilă, doctor în filologie, și L.D. Clement, directorul cotidianului „Crai Nou” (membri), a hotărât: Marele Premiu „Bucovina” – Adrian Dinu Rachieru; Premiul Opera Omnia – Emanoil Rei; Premiul pentru poezie (ex aequo): Doru-Mihai Mateiciuc - pentru volumul „Poetul cu patru nume”; Mihaela Grădinariu - pentru volumul „Vindecă-mă, moarte, de viață, cu un poem”; Premiul „Carmen Veronica Steiciuc” – Anica Facina - pentru volumul „Stări… Anotimpuri… Amprente”; Premiul pentru proză – Vasile Aioanei - pentru volumul „Destine fracturate”; Premiul pentru debut – Lavinia Ienceanu - pentru volumul „Metamorfoze și anamorfoze arhetipale în Asuntos de un hidalgo disoluto”; Premiul Special al juriului – Constantin Târziu.
Publicul prezent la eveniment a ținut un moment de reculegere, la propunerea poetului Alexandru Ovidiu Vintilă, în amintirea profesoarei și scriitoarei Mioara Gafencu, care a plecat la Ceruri, la vârsta de 87 de ani, duminică, 8 decembrie 2024. Mioara Gafencu a fost membră a Societății Scriitorilor Bucovineni (SSB) și pe 20 iulie 2011 a primit și titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni, unde și-a petrecut cea mai parte din viață.
În cadrul galei de vineri, mai mulți elevi talentați ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava au susținut un recital de vioară (Andrei Kaptar), chitară (Alexandru Dragomirescu) și canto popular (Grupul vocal-folcloric „Mlădițe bucovinene”). De asemenea, a fost lansat ultimul număr pe anul acesta al revistei „Bucovina literară” (prezentare: Alexandru Ovidiu Vintilă, redactorul-șef al publicației).
· Marele Premiu „Bucovina” – Adrian Dinu Rachieru
Despre Adrian Dinu Rachieru, scriitorul care a câștigat Marele Premiu „Bucovina”, președintele SSB, Alexandru Ovidiu Vintilă, a spus: „Sociolog, istoric şi critic literar, eseist şi prozator, profesor universitar, Adrian Dinu Rachieru, bucovinean la origine şi trăitor la Timişoara, este un scriitor care, fără doar şi poate, s-a impus în peisajul intelectual al zilelor noastre, un autor al cărui stil cultivat, recognoscibil, este dublat de o intuiţie subtilă şi, în acelaşi timp, de o rigurozitate care îl individualizează. Polemist redutabil, Adrian Dinu Rachieru are o capacitate excepţională de a diseca lucrurile, propensiunea sa pentru reevaluarea literaturii fiind una cât se poate de evidentă. Având avantajul că posedă şi instrumentele de lucru ale sociologului, criticul literar va opera anumite recontextulizări în câmpul literelor autohtone, interogând epoca, canalizându-şi atenţia atât faţă de fluctuaţiile recepţiei, cât şi faţă de capricioasa meteorologie politică. Cum de altfel chiar el însuși o mărturiseşte, este consecvent programului anunţat încă de la debutul produs în anul 1983, când îi apărea volumul Orizontul lecturii. Potrivit programului amintit, Adrian Dinu Rachieru afirmă că din punct de vedere sociologic este exclusă examinarea fenomenului literar retezându-i-se ombilicul istoric. Erudit, bine documentat întotdeauna, lucid şi pertinent, cărturarul timişorean se simte ca peştele în apă în mijlocul dezbaterilor de idei ale modernităţii sau ale contemporaneităţii. Aşadar, cercetarea lui Adrian Dinu Rachieru poate fi plasată în sfera înţelegerii profunde, a clarificărilor, convingerea sa intimă fiind că sintezele critice au nevoie de coerenţă şi forţă ordonatoare, însă fără a fi situate sub pecetea definitivului”.
· Premiul Opera Omnia – Emanoil Rei
Premiul Opera Omnia a fost câștigat de scriitorul Emanoil Rei, despre care Alexandru Ovidiu Vintilă spun că este un autor care „demonstrează că are vocaţia descrierii universului satului de altă dată, surprinzând în registre plastice grăitoare scene care determină peisajul concret al fiinţei dintr-un anumit timp, astăzi, pierdut. Pe bună dreptate, istoricul literar Liviu Papuc vorbea, referindu-se la proza scurtă a lui Emanoil Rei, despre prezenţa unui <abur inefabil al trecutului>. Remarcăm în scriitura autorului o abundenţă verbală, o rostire cu tâlc, o dimensiune dialogală care ne introduce într-o zonă a cugetării specifică ţăranului bucovinean. Emanoil Rei îşi desfăşoară în voie propria formulă scriitoricească, cu dezinvoltură, miza sa fiind, eminamente, crearea unui discurs edificator. În baza unei afirmații de acest tip, netulburată de nimeni şi nimic, autorul Tablourilor memorabile construieşte cu migală, cu o statornică răbdare şi, nu în ultimă instanţă, cu măiestrie o veritabilă <saga bucovineană>, potrivit sintagmei aceluiaşi Liviu Papuc. Despre arta portretului bine însuşită de Emanoil Rei, despre talentul său de hâtru povestitor nu se poate să nu amintim, fie şi în treacăt. El brodează cu francheţe personaje şi întâmplări de un pitoresc recognoscibil ca marcă a stilului său, un scriitor care ştie să menţină un ritm captivant pe tot parcursul prozelor sale scurte.” Evenimentul a fost susținut de Grup Mușatinii și CAR Învățământ Fălticeni.