Ploile din ultima perioadă și umezeala specifică perioadei de iarnă au readus în atenție o problemă care se manifestă în astfel de condiții meteo – noroiul de pe străzi, ba chiar și de pe trotuare.
Conducerea Primăriei Suceava spune că a identificat trei cauze principale ale problemei, dar și măsurile care trebuie luate, doar că una singură este aplicabilă imediat, restul rezolvărilor fiind de durată.
”Suceava este un oraș murdar. Străzile și trotuarele sunt pline de praf în perioadele uscate și pline de noroi după fiecare precipitație; stația de epurare a ACET-ului se înfundă cu noroiul care ajunge în canalizarea orașului. Nu ne plângem, știm ce avem de făcut”, spune viceprimarul Ioan Dan Cușnir, care a prezentat o analiză a fenomenului noroiului de pe străzi.
Înălțarea bordurilor spațiilor verzi
Prima problemă identificată și măsurile care pot fi luate țin direct de administrația locală:
”În așa-zisa modernizare a Sucevei din ultimii 20 de ani, aproape toate spațiile verzi, straturile cu flori, sensurile giratorii cu pământ au fost amenajate fără a respecta standardele care prevăd foarte clar faptul că bordura trebuie să fie cu 2-5 cm mai înaltă decât nivelul solului. Foștii administratori ai Sucevei nu au înțeles faptul că nerespectarea standardelor duce la disconfort, în acest caz la noroi care curge pe străzi la fiecare ploaie sau ninsoare.
Vom remedia aceste neconformități, nu punctual doar în anumite locuri, ci strategic, la nivel de oraș. Începând cu primăvara 2025, imediat ce temperaturile o vor permite. Este lansată procedura de achiziție a lucrărilor de reabilitare, întreținere și reparații trotuare cu pavaj pe raza municipiului Suceava, contract ce va prevedea remedierea tuturor defecțiunilor apărute în trotuare, cât și înălțarea bordurilor din vecinătatea spațiilor verzi”, a explicat viceprimarul Ioan Dan Cușnir.
Străzile de pământ și cele parțial asfaltate
O „sursă” continuă de noroi și praf pe străzi, dacă nu chiar principala, sunt mașinile care vin de pe străzi de pământ sau parțial asfaltate.
„După 20 de ani de modernizare de către fosta administrație, Suceava are 159 de străzi cu asfalt, 123 de străzi de pământ și 30 de străzi parțial asfaltate și parțial de pământ. La fiecare ploaie sau ninsoare, noroiul de pe cele 123 + 30 străzi de pământ ajunge pe toate străzile și trotuarele din Suceava. Acesta este rezultatul a 20 de ani de cârpeli și de balastări în loc de o strategie de asfaltări, eficientă pe termen mediu și lung. Această situație nu poate să continue în aceeași manieră păguboasă atât pentru banii din taxe și impozite, cât și pentru confortul sucevenilor”, declară noul viceprimar Ioan Dan Cușnir.
Circulația auto de pe șantiere
O altă sursă de mizerie pe străzi sunt șantierele în lucru de pe care se circulă cu camioane, utilaje sau autoturisme, fără a fi respectate reglementările legale în vigoare. În cazul acestora se vor lua măsuri imediate de către conducerea Primăriei Suceava.
„Am început o acțiune de disciplinare a constructorilor din Suceava. Toate cazurile în care camioanele și utilajele acestora vor ieși din șantier cu noroi pe roți vor fi semnalate Poliției Locale, care va întocmi procese verbale de contravenție conform prevederilor legale. Scopul nostru nu este să amendăm, dar nu putem permite astfel de comportamente care, în afară de disconfort, atentează și la siguranța participanților la trafic”, a spus viceprimarul Ioan Dan Cușnir.
El le-a mulțumit sucevenilor pentru că înțeleg schimbarea totală și deciziile curajoase pe care le ia administrația Rîmbu și îi roagă să aibă încredere în măsurile pe care le vor lua și în proiectele majore care vor schimba fața Sucevei.