Poeta, prozatoarea, jurnalista și editoarea Aura Christi va fi prezentă zilele următoare într-un turneu bucovinean, unde va susține trei conferințe cu titlul „Frumusețea va salva lumea”. Conferințele susținute la Suceava și Fălticeni vor fi urmate de prezentarea volumului ”Surâsul prințului Mîșkin”, apărut de curând la Editura Ideea Europeană și de un recital public.
Primul eveniment din cadrul turneului bucovinean al scriitoarei Aura Christi va avea loc joi, 12 decembrie 2024, ora 13.00, la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, unde invitata va fi prezentată de prof. Irina Ciobotaru și de prof.dr. Iulia Murariu. Profesorul Marius Aluncăriței va susține, în cadrul evenimentului, un recital de chitară. În aceeași zi, începând cu ora 17.00, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava o va găzdui pe Aura Christi, pentru lansarea volumului de eseuri ”Surâsul prințului Mîșkin”.
Cel de-al treilea eveniment din cadrul turneului va avea loc la Fălticeni, vineri, 13 decembrie, la ora 10.00, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, în cadrul Centrului de Documentare și Informare de pe strada Nicolae Beldiceanu, nr. 10. Poeta Aura Christi va fi prezentată de Irina Ciobotaru.
Aura Christi, născută pe 12 ianuarie 1967, la Chișinău, Republica Moldova, s-a stabilit din 1993 la București. Ea este laureată a Premiului Academiei Române (1996) și a Ministerului Culturii din România (1993), fiind cunoscută astăzi ca poet, romancier, eseist și jurnalist. A publicat 34 de cărți (poezie, roman, eseu, publicistică) în România, iar 32 de volume i-au fost traduse în străinătate, poezia sa fiind tradusă în 21 de limbi. Este redactor-șef al revistei „Contemporanul. Ideea Europeană”, care apare sub egida Academiei Române, și director al Editurii Ideea Europeană, marcă datând din anul 1919. Aura Christi este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A primit peste 20 de distincții în România și peste hotarele acesteia.
”Volumul care va fi lansat în cadrul evenimentelor de la Suceava și Fălticeni, Surâsul Prințului Mîșkineste o carte despre Legea Iubirii – porunca iisusiacă, sub al cărui semn omenirea trăiește de mai bine de două milenii. E o carte și despre fuga după frumusețe, despre nevoia de poezie și acea viață vie în raza sufletului. Nobelistul Iosif Brodsky era de părere că poezia este o școală a sentimentului. Cred că, între timp, menirea poeziei a înregistrat o modificare esențială. Menirea poeziei e să reumanizeze omul din om în această epocă a confortului, a tehnologizării intense și a politicii corecte. Menirea poeziei – un alt tip de rugăciune – e să ne apropie de divinitate, pregătindu-ne pentru dialogul cu Dumnezeu”, a declarat Aura Christi.