„Superman Challange”, provocarea de pe TikTok care pune în pericol siguranța copiilor și adolescenților, face primele victime la Suceava.
Doi elevi de 13 ani, unul din Suceava și celălalt din Bosanci, au ajuns la Unitatea de Primirea a Urgențelor cu fracturi la brațe după ce s-au aruncat cu o mână întinsă, mimând zborul lui Superman.
Unul dintre băieți au fost diagnosticat cu fractură pumn bilateral și antebraț drept, iar celălalt are fractură la antebrațul stâng, transmit reprezentanții Spitalului Județean.
Niciunul dintre adolescenți nu a rămas internat.
Clipurile video cu tineri care pun în practică ”Superman Challenge”, aceasta soldându-se cu accidentarea unora dintre ei, de multe ori gravă, au devenit virale în ultima perioadă. Esența provocării constă în faptul că adolescenții se aruncă cu mâna întinsă în sus, precum eroul Superman, așteptând ca prietenii lor să îi prindă. În realitate, participanții sunt lăsați să cadă, lovind violent podeaua și suferind răni severe.
• Informări pentru părinți din partea școlilor
Noul trend a alertat școlile din județ, care au informat părinții cu privire la pericolele acestui joc.
Directorii și diriginții au explicat riscurile acestui joc, dispunând interzicerea acestuia în spațiile școlare sau sancționarea elevilor care inițiază această provocare.
„Avem semnale clare că și în școala noastră există grupuri de copii care doresc să experimenteze și să practice acest joc, care presupune aruncarea în brațele colegilor, care îl pot prinde sau nu pe cel care se încumetă să facă acest lucru, rezultând accidentări grave ale membrilor sau părți ale corpului.
Date fiind consecințele atât de imprevizibile și atât de grave ale practicării acestui joc, școala stabilește următoarele măsuri imediate – interzice practicarea acestui joc în spațiile școlare interioare și exterioare, propune sancționarea celor care încalcă această interdicție cu scăderea a notei la purtare, transmite, prin prof. diriginte, prezenta informație către toți elevii și părinții clasei”, este un mesaj trimis de Școala Nr. 1 Suceava către părinți.
• Ce recomandă polițiștii
Și Poliția a explicat riscurile acestei provocări care se soldează, de cele mai multe ori, cu rănirea unora dintre participanți, de multe ori gravă.
,,Provocarea” presupune ca două persoane să se țină de mâini, acestea fiind încrucișate, iar o a treia persoană să sară pe mâinile încrucișate în așa fel încât să fie aruncată înapoi, în picioare. Acesta este scenariul ideal, însă multor copii nu le reușește și astfel ajung să se rănească, suferind fracturi la nivelul membrelor superioare sau răni la nivelul feței și capului.
Biroului Siguranță Școlară – IPJ Suceava recomandă elevilor să evite participarea la provocări periculoase lansate, cel mai adesea, în mediul online. Acestea pot părea amuzante sau o modalitate de a câștiga atenția colegilor ori o cale de atrage urmăritori/aprecieri pe rețelele de socializare, însă riscurile sunt mult mai mari decât beneficiile.
„Gândiți-vă la consecințe. Înainte de a imita un comportament văzut online, întrebați-vă dacă merită să vă puneți în pericol sănătatea sau chiar viața. Fiți curajoși să spuneți <NU>. Nu vă lăsați influențați de prieteni sau colegi și nu cedați presiunii acestora de a acționa într-un anume fel, uneori împotriva voinței voastre. Curajul stă în puterea de a lua decizii responsabile”, transmite Poliția.
Părinților le recomandă să monitorizeze activitatea online a copiilor.
„Discutați despre riscurile la care se expun prin imitarea unor comportamente/acțiuni văzute în mediul online. Explicați-le copiilor că anumite comportamente promovate online pot avea consecințe reale și grave, putându-le afecta în mod iremediabil viața”.
Pentru cadrele didactice polițiștii recomandă informarea elevilor despre pericolele din mediul online.
„Observați comportamentele elevilor pe timpul orelor sau recreațiilor. Semnalați orice comportament care indică participarea la jocuri periculoase. Colaborați cu părinții și autoritățile. Împărtășiți informațiile relevante pentru a preveni incidentele în mediul școlar”, completează polițiștii.