Doi silvicultori și administratorul unei firme au fost plasați sub control judiciar de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc într-un dosar care privește tăieri ilegale și furt de arbori.
Din primele date de anchetă reiese că se crease o adevărată rețea care se ocupa cu sustragerea materialului lemnos. Din această grupare făceau parte inginerul silvic Florin Băițan, pădurarul Marcel Cosmin Flocea, ambii de la Ocolul Silvic Pojorâta, Iosep Constantin Axentoi, administratorul SC Danaxy International SRL, dar și alte două persoane față de care nu s-a luat nici o măsură preventivă.
Infracțiunile vizate în acest dosar penal sunt numeroase, respectiv ”tăiere fără drept de arbori”, ,,furt de arbori”, ,,transport cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, respectiv ,,folosirea contrar dispozițiilor legale a dispozitivelor speciale de marcat”.
Ancheta în acest caz a început la finalul lunii septembrie, când administratorul societății cu sediul în comuna Vama, a fost prins în depozitul societății la volanul unei autoutilitare care tocmai efectuase un transport de lemn efectuat în baza avizului pentru un număr de 15 piese, cu un volum total de 8,0246 mc lemn rotund rășinoase specia molid.
Din cercetări s-a stabilit că materialul lemnos încărcat în camion nu corespunde, nici ca specie, subspecie, categorie sau dimensiuni.
Mai exact, în autoutilitară era cantitatea de 15,343 mc lemn rotund rășinoase, lemn buștean gater. De asemenea, fiind efectuat un control în locația de unde a fost emis avizul de însoțire, s-a constatat că în localitatea Prisaca Dornei, în locul denumit popular Hurghiș, a fost găsită o autoutilitară care era încărcată cu material lemnos cu diametre mult mai mari decât arborii marcați, precum și cu caracteristici care nu corespund cu lemnul marcat în mod legal.
Tot acolo, s-au găsit pe un teren viran aproximativ 150 piese de material lemnos pentru care nu exista nici un document.
În acest caz au fost puse sub sechestru în decursul mai multor perioade și trei mijloace de transport folosite la transportul materialului lemnos obținut în condiții suspecte, dar și a unui TAF.
Este vorba de două autoutilitare și un tir, valoarea tuturor celor patru vehicule ridicându-se la circa 150.000 de euro. Toate cele patru utilaje sunt acum la baza Poliției Suceava de la Stroiești.
Anchetatorii au mai făcut precizarea că efectuarea punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatorului, activitatea care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul de nevinovăție.