Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava au sărbătorit Ziua Bucovineiprin desfășurarea unui proiect atractiv, denumit „Ateliere vivante bucovinene – Portrete de meșteri populari”, realizat în parteneriat cu Centrul Cultural „Bucovina”.
A fost o experiență inedită pentru toți participanții, iar reacțiile elevilor au fost pe măsura calității activităților la care au participat. Această acțiune culturală a fost organizată în format de atelier vivant, formula modernă inițiată la sfârșitul secolului al XX-lea de către Agentie Rhone – Alpes Franța, în scopul promovării patrimoniului imaterial al comunităților tradiționale.
Acest format a fost adoptat și de muzeele naționale din România, primul fiind Complexul Național Moldova Iași, iar Centrul Cultural „Bucovina” și Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava și-au organizat cea de-a doua ediție, sub acest veșmânt cultural, într-o zi care marchează un moment crucial din istoria României: Unirea Bucovinei cu patria-mamă, la 28 noiembrie 2018.
· Expoziție
Pe holul Școlii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava a fost amenajat un mini-muzeu etnografic, în care au fost expuse obiecte vechi, autohtone, din zona Bucovinei, care surprindeau universul casnic rural. Expoziția a fost organizată cu sprijinul Centrului Cultural „Bucovina”.
Etnograful Eutasia Gela Rusu a prezentat grupelor de elevi semnificația fiecărui element expus. Elevii au fost captați în poveste, călătorind în timp, prin casele bunicilor și străbunicilor și datorită pasiunii cu care etnograful le-a vorbit și i-a determinat pe copii să pună o multitudine de întrebări. Atmosfera a fost una de sărbătoare, deoarece elevii școlii au ales să poarte în această zi portul popular, ia.
După vizitarea expoziției, elevii au fost invitați să participe la ateliere susținute de meșteri populari autentici, amenajate în patru săli de clasă diferite, unde au învățat despre tainele meșteșugurilor populare, dar au avut și posibilitatea de a exersa, ca niște adevărați ucenici, alături de maeștri lor.
Cele patru ateliere au cuprins următoarele meșteșuguri: încondeierea ouălor – Celica Nistor (Suceava); cioplitură miniaturală – Gheorghian Niculaie (Suceava); cusături tradiționale – Anișoara Căbulcă (Suceava); ouăle cu mărgele/ podoabe – Doina Moroșan (Horodnic de Sus). Meșterii populari au împărtășit din tainele meșteșugului pe care îl făuresc cu drag și trudă și au expus fotografii realizate în timp. Aceștia au făcut demonstrații pentru fiecare meșteșug pe care îl practică, împreună cu elevii.
Director adjunct, prof. Ancuța-Nadia Gulei, a transmis: „Acest proiect a fost inițiat cu scopul de a promova în rândul copiilor,într-un cadru educațional, segmente ale culturii tradiționale, ca elemente ale patrimoniului material și imaterial, pentru cei dornici de a-și însuși tradiția populară”.