Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 29 nov 2024 - Anul XXIX, nr. 282 (8811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Proiectul „Ateliere vivante bucovinene – Portrete de meșteri populari”, la Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava

Vineri, 29 Noiembrie 2024 (16:04:06)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava au sărbătorit Ziua Bucovineiprin desfășurarea unui proiect atractiv, denumit „Ateliere vivante bucovinene – Portrete de meșteri populari”, realizat în parteneriat cu Centrul Cultural „Bucovina”.

A fost o experiență inedită pentru toți participanții, iar reacțiile elevilor au fost pe măsura calității activităților la care au participat. Această acțiune culturală a fost organizată în format de atelier vivant, formula modernă inițiată la sfârșitul secolului al XX-lea de către Agentie Rhone – Alpes Franța, în scopul promovării patrimoniului imaterial al comunităților tradiționale.

Acest format a fost adoptat și de muzeele naționale din România, primul fiind Complexul Național Moldova Iași, iar Centrul Cultural „Bucovina” și Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava și-au organizat cea de-a doua ediție, sub acest veșmânt cultural, într-o zi care marchează un moment crucial din istoria României: Unirea Bucovinei cu patria-mamă, la 28 noiembrie 2018.

 

·        Expoziție

 

Pe holul Școlii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava a fost amenajat un mini-muzeu etnografic, în care au fost expuse obiecte vechi, autohtone, din zona Bucovinei, care surprindeau universul casnic rural. Expoziția a fost organizată cu sprijinul Centrului Cultural „Bucovina”.

Etnograful Eutasia Gela Rusu a prezentat grupelor de elevi semnificația fiecărui element expus. Elevii au fost captați în poveste, călătorind în timp, prin casele bunicilor și străbunicilor și datorită pasiunii cu care etnograful le-a vorbit și i-a determinat pe copii să pună o multitudine de întrebări. Atmosfera a fost una de sărbătoare, deoarece elevii școlii au ales să poarte în această zi portul popular, ia.

După vizitarea expoziției, elevii au fost invitați să participe la ateliere susținute de meșteri populari autentici, amenajate în patru săli de clasă diferite, unde au învățat despre tainele meșteșugurilor populare, dar au avut și posibilitatea de a exersa, ca niște adevărați ucenici, alături de maeștri lor.

Cele patru ateliere au cuprins următoarele meșteșuguri: încondeierea ouălor – Celica Nistor (Suceava); cioplitură miniaturală – Gheorghian Niculaie (Suceava); cusături tradiționale – Anișoara Căbulcă (Suceava); ouăle cu mărgele/ podoabe – Doina Moroșan (Horodnic de Sus). Meșterii populari au împărtășit din tainele meșteșugului pe care îl făuresc cu drag și trudă și au expus fotografii realizate în timp. Aceștia au făcut demonstrații pentru fiecare meșteșug pe care îl practică, împreună cu elevii.

Director adjunct, prof. Ancuța-Nadia Gulei, a transmis: „Acest proiect a fost inițiat cu scopul de a promova în rândul copiilor,într-un cadru educațional, segmente ale culturii tradiționale, ca elemente ale patrimoniului material și imaterial, pentru cei dornici de a-și însuși tradiția populară”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul „Ateliere vivante bucovinene – Portrete de meșteri populari”, la Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava.
 Vizualizări articol: 786 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul „Ateliere vivante bucovinene – Portrete de meșteri populari”, la Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei